Gıda mühendisi Bülent Şık, Kocaeli Derince’de Merkim Endüstri Ürünleri A.Ş. firmasına ait bir depoda 2000-3000 ton arasında 30 yıldır 'bertaraf' edilmesini bekleyen HCH ve DDT atığı bulundurulduğunu söyledi. Bu maddelerin doğada kalıcı kirliliğe yol açtığı, vücuda alındığında dokularda biriken kimyasal toksik maddeler olduğu konusunda uyarıda bulunan Şık, "Bir depremde, yıkıma yol açabilecek ciddi bir afette ya da atıkların bertarafı işleminin özensizce yapılması durumunda derme çatma depolarda tutulan HCH ve DDT’nin çevreye yayılma riski vardır. Bu durum çok ciddi bir çevre felaketine yol açacaktır. HCH ve DDT atıklarının deniz suyuna karışması ise çözümü imkânsız ve kalıcı bir çevre kirliliğine neden olacaktır" ifadelerini kullandı.
Bu kimyasallar 1950’li yıllardan 1980’li yılların sonlarına kadar ülkemiz dahil pek çok ülkede tarımsal üretimde pestisit olarak kullanıldığına dikkati çeken Şık, organik kirletici olarak nitelendirilen bu kimyasallar için, "Hormonal sistem ve sinir sisteminin çalışması üzerinde toksik etki gösteriyorlar" dedi.
1985 yılından sonra ise yasaklandığını, 30 yıldır depolarda bulunan bu maddelerin bertaraf edilmesinin beklediğini söyleyen Şık, "Bu işi hangi firmanın üstlendiği, nasıl yapacağı ve ne zaman bitireceği soruları yanıt bekliyor. HCH ve DDT atıklarının toplam miktarının ne kadar olduğu ancak bütün atıklar ve atıkların bulaştığı bütün inşaat malzemeleri, ambalajlar ve toprak toplandığında belli olacak. HCH ve DDT’nin bulaştığı her şeyi yüksek derecede tehlikeli atık olarak görmek gerekir ve bu durumda da atık miktarı çok fazlalaşacaktır" dedi.