Mihail Bulgakov'un insana dönüşen bir köpeğin hikâyesini anlattığı "Köpek Kalbi", yazılışının 100. yılında Şehir Tiyatroları'nda seyirciyle buluşuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Mihail Bulgakov'un yazdığı, Mustafa Kemal Yılmaz'ın çevirdiği, Onur Demircan'ın uyarlayıp yönettiği "Köpek Kalbi" oyununu seyirciyle buluşturuyor. Oyun, 22 Ocak 2025 Çarşamba günü 20.30'da Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi'nde ilk gösterimini yapıyor.
Dramaturgisini Başak Erzi'nin, müziğini Emrah Can Yaylı'nın, dekor tasarımını Barış Dinçel'in, kostüm tasarımını Gamze Kuş'un, ışık tasarımını Osman Aktan'ın, efekt tasarımını Özgür Yaşar İşler'in, maske tasarımını Ayten Öğütçü'nün, hareket düzenini Senem Oluz'un yaptığı, fotoğraflarını Sadi Ayan'ın çektiği oyunda Ali Gökmen Altuğ, Caner Çandarlı, İrem Arslan, Onur Şirin rol alıyor.
Oyun, 22-25 Ocak, 29 Ocak-1 Şubat 2025 tarihleri arasında Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi'nde.
Oyunun yönetmeni Onur Demircan, "Köpek Kalbi"ni şöyle anlatıyor:
"Mihail Bulgakov, Köpek Kalbi romanını 1925 yılında tamamladığında kitap Sovyet rejimi tarafından sansürlenip, daha yayınlanmadan yasaklandı. Devletin yeni sahipleri, eski düzenin elitleri ve yeni sistemin yarattığı insan arasında geçen sınıf, erk ve kültürel mücadelenin hicvedilmesi yönetim tarafından sakıncalı bulunmuştu. Romanın yazılmasının üzerinden tam yüz yıl geçti, romanı yasaklayan devlet adamları ve rejimler çoktan tarihe gömüldü. Ama sokak köpeği Şarik ve Profesör Preobrajenski'nin çatışması dünyanın her yerinde, zamansız bir inatla var olmaya devam ediyor.
Bu kısacık romanın son sayfasına kadar, sadece tüyler ürperten ama gülünç bir dönüşüm hikayesi okuduğunuzu sanıyorsunuz. Ta ki kitabın kapağını kapatana kadar. O anda benim aklımda tek bir soru vardı: peki, nasıl sağlanır bu toplumsal barış? Toplumu oluşturan grupları birbirine düşürmek için neden bir kıvılcım yeter? Farklı gruplar nasıl bir arada yaşar? Oyunun iki kutbu Şarikov ve Profesör Preobrajenski neden asla anlaşamazlar?
(…)
Köpek Kalbi bu sorulara bir cevap vermeyecek.
Ancak tedirgin edici bu soruların kökenine bir bakış atmaya çalışacak. Ama bunu hicvederek, bükerek ve karanlık bir yerden gülünç bir hale getirerek, modern bir Frankenstein masalı olarak anlatmayı deneyecek."
_____________________________________________________________________________________________________