CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin ambargosu altındaki Venezuela ile imzalanan ticaret anlaşması ile ilgili olarak yetkilileri uyardı. Çakırözer, “Venezuela’nın bu durumundan faydalanalım diye, yine Sarraf benzerleri bulunur, yaptırımları bypass edecek altın ticareti için şirketler kurulur, uçaklar bulunur. İran meselesinde bunu çok acı tecrübe ettik. Bu tecrübeden ders alalım. Yeni Sarraf’lar yaratmayalım” dedi.
Çakırözer, TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısında, Venezuela ile ticaretin geliştirilmesini amaçlayan uluslararası anlaşmanın uygun bulunduğuna dair yasa teklifini değerlendirdi.
Videokonferans ile anlaşma imzalanır mı?
Söz konusu anlaşmanın girişinde “Anlaşmanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro arasında bir telekonferans görüşmesi sırasında imzalandığı” bilgisinin yer aldığına dikkat çeken Çakırözer, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde arşivlerimizde böyle bir örnek var mı? 1200 sayfalık anlaşma yapacaksınız. Ama bunu tele konferansla imzalayacaksınız! Neden? Herhalde çok acele olduğundan. Tele konferansla anlaşma imzalanır mı? Demek ki çok acil” dedi.
Venezuela’nın ABD tarafından tek taraflı, Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri tarafından da çok taraflı yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Çakırözer, “Şimdi bu anlaşma ile şu amaçlanıyor: ‘Ambargo altında bir ülke var. Dünya yaptırım uyguluyor. Biz elimizi çabuk tutarsak, bir mekanizma kurarsak, ambargo altındaki bu ülkenin ihtiyaçlarını biz karşılar, ambargodan biz faydalanırız” diye konuştu.
"İran tecrübesinden ders alalım"
Benzer bir tartışmanın İran’a yönelik ambargo üzerinden yıllardır yürütüldüğünü belirten Çakırözer, şunları kaydetti:
“Altından ne kadar kirli ilişkiler çıktığını biliyoruz. Sarraf diye bir adam çıkarıldı. Vatansever dendi, cari açığı kapattı dendi. Boy boy pozlar verildi. Rüşvetler alındı. Maalesef Türkiye’de yargılayamadık. Ama Amerikan mahkemelerindeki itirafları yüzümüzü kızarttı. İran ambargosunu delmenin bedeli olarak hala bir bankamızın genel müdür yardımcısı bu nedenle Amerika’da cezaevinde. 3 kuruş kazanacağız derken daha büyük kayıplar olabilir. En önemlisi de itibar kaybı oluyor. Venezuela’nın bu durumundan faydalanalım diye, yine Sarraf benzerleri bulunur, yaptırımları bypass edecek altın ticareti için şirketler kurulur, uçaklar bulunur. İran meselesinde bunu çok acı tecrübe ettik. Bu tecrübeden ders alalım. Yeni Sarraf’lar yaratmayalım. Gelin bu anlaşmayı Venezuela’daki iç karışıklık sona erdikten sonra yeniden değerlendirelim."
"Türk şirketleri, bankaları zarar görür"
ABD’nin Venezuela’da askeri darbe ile yönetimi değiştirme girişimlerine tepki gösteren Çakırözer, “Tabii ki Venezuela’ya yönelik dış müdahalelere karşıyız. Ne Maduro’cuyuz, ne de Maduro’nun karşısındayız. Ama Venezuela halkının şeffaf ve adil bir seçimde tercihine saygı duyarız. Bakın Venezuela’da muhalefet ne diyor: ‘Maduro bizden habersiz Türkiye’ye altın kaçırıyor’ diyorlar. O zaman dikkat etmek lazım. Kısa dönemde kar edeceğiz derken, daha fazla zarar edeceğimiz noktaya sokmayalım kendimizi. Türkiye’nin yaptırım altına giren bir ülke olması, zaten demokrasi karnemiz nedeniyle iyi olmayan sicilimizi olumsuz etkileyecektir. Türkiye’nin Maduro yönetimini kurtaracağım diye, uluslararası yaptırım altına giren bir ülke olması, Avrupa ile ABD ile iş yapan şirketlerimizi etkileyebilir. Bankacılık sistemimiz yaptırım altına girebilir” ifadelerini kullandı.