Sözcü'den Hande Zeyrek'in haberine göre, Karatay devamında şunları kaydetti:
"Bunlar kırılınca ne oluyor? Diğer hormanlarınızın çalışması devreye giriyor. Leptin ve insülin yüksekliği diğer hormonların çalışmasını baskı altına alır. İnsülin ve leptin hormonları vücudumuzda uzun süre açlıktan sonra normale geldiği zaman, direnç kırıldığı zaman mesela büyüme hormonu rahatlıkla salgılanır. Tahterevalli gibi düşünün. Bu bir denge meselesidir. İnsülin yükselince diğer hormonlar azalıyor. Benim tiroidim çalışmıyor diyemezsiniz. İnsülini düşürürseniz troid hormonları da çalışır. Benim büyüme hormonlarım çalışmıyor vücudum iyileşmiyor diyorsunuz. Büyüme hormonu biz yaşlılarda yaraların iyileşmesini sağlar ve gece salgılanır. Ama insülininiz yüksekse bu salgılanmıyor. Yüksekse uykusuz kalıyorsunuz çarpıntınız oluyor. Kortizon salgılanıyor. Yani denge bozulduğu zaman hastalanıyoruz. Eskiden toprağı nadasa bırakırlardı. Bir sene bir şey ekilmezdi toprak kendisini toparlasın diye. İnsan vücudu da oruçta bu şekilde nadasa bırakılıyor diye düşünüyorum. Hz. Muhammed de iki öğün yerdi ve az yerdi… İbni Sina da iki öğün sağlıklıdır, üç öğün hastalıktır demişti, 11'inci Yüzyıl'da."
Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden pidenin en fazla avuç içi kadar, bol tereyağı ile yenebileceğini söyleyen Karatay, "Eski pideler yok şimdi, o yüzden yememenizi tavsiye ediyorum ama illa tutmayın beni yiyeceğim diyorsanız tereyağı ile yiyin. Çünkü unun içindeki zararları daha önce söylemiştim. Fabrikasyon unların içine çok katkı maddeleri katılıyor. Koruyucular var. Bunlar beyni de uyarıyor mideyi ve bağırsağı da bozuyor" ifadesini kullandı.
Pastırmanın fiyatının çok pahalı olduğundan bahseden Karatay, "Yemesek de olur. Pastırma yiyeceğim diye tutturmayın onun yerine 4 yumurta yiyin" dedi.
Öte yandan Karatay sahurda ve iftarda yenilebileceklerin listesini verdi:
Sahur
– Az pişmiş 2-3 yumurta. (bol peynirli omlet ya da menemen de olabilir)
– Bol domates, salatalık, yeşil biber, kırmızı biber ve turp.
– Bir avuç içi kadar tam yağlı peynir.
– 9-10 adet zeytin.
– Bir kase yoğurt, içine ceviz ya da kuruyemiş, nane, zerdeçal, bir çorba kaşığı soğuk sızma zeytinyağı. (keten tohumu ve zeytinyağı kabızlığı önler.
– Süt ayran veya şekersiz limonlu çay.
– Bol su.
– Bir kase çorba. (kelle paça, tarhana, mercimek, yoğurt çorbası veya sebze çorbası olabilir)
İftar
– Sıcak çorba ile oruç açılabilir. Hazır çorba asla tüketilmeyecek.
– 1 adet orta boy lahmacun yenebilir.
– Köfte sulu sebzeli et yemeği, zeytinyağlı yemekler, dolma sarma karnıyarık gibi yemekler tercih edilebilir.
– Her türlü kırmızı et kebabı 2-3 kaşık bulgur pilavı ve mevsim salatası ile birlikte olabilir.
– Yemekle birlikte çay ya da şekerli içecek içilmeyecek.