T24 Ankara
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı'ndan Çankaya Belediye Başkan adaylığı için istifa eden eski Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, dünyada kurucu başkentlerin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunduğuna dikkat çekerek, Atatürk Bulvarı projesi ile Çankaya’yı UNESCO listesine sokmayı hedeflediklerini söyledi.
ABB’deki görevi gereği Ankara’da birçok ilçede çeşitli projelere imza attıklarını belirten Ödemiş, son dönemde ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın da büyük önem verdiği Atatürk Bulvarı projesine dikkati çekti. Çankaya Belediye Başkanlığı'na seçilmesi halinde ABB ile uyum içinde Atatürk Bulvarı projesini hızla bitireceklerini kaydeden Ödemiş, bu süreçte bulvar üzerindeki Orta Cumhuriyet Dönemi gibi tescilli yapıların projelerinin tamamlandığını açıkladı. Kaldırımların ve yolların da yeniden düzenlendiğini kaydeden Ödemiş, şunları söyledi:
“Çankaya, 6’ncı değer olarak UNESCO’ya sunuldu”
“UNESCO Geçici Miras listesinde şu anda Ankara’nın beş değeri var. Çankaya da 6’ncı değer olarak UNESCO’ya sunuldu. Dolayısıyla bu proje yalnızca Ankara’nın değil Türkiye’nin projesi olacak. Bu kapsamda Ankara’yı simgeleyen Hitit Anıtı, Mareşal Anıtı gibi tarihi değerlerle birlikte Kurtuluş Parkı, Abdi İpekçi Parkı gibi mekanlar yenilendi. Ulus’tan Çankaya’ya doğru ne kadar tarihi yapı varsa hepsi ayağa kalkıyor. Hepsinin planı, projesi hazır, restorasyon çalışmaları da sürüyor.”
Çankaya’da belediyenin kurumsal işleyişinin de yeniden elden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Ödemiş, “Bir belediye başkanının sabırlı, güler yüzlü ve hoşgörülü olması lazım, çalışanların da aynı şekilde. Çankaya’da kenti, kentliyi ve esnafı koruyan bir denge de kurmamız lazım” dedi.
“Stratejik plan kağıt üzerinde kalmamalı”
Adaylığının açıklanması durumunda hemen belediyenin stratejik planını hazırlamaya başlayacağını da kaydeden Ödemiş, “Bir kere kanun gereği nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyeler ilk 6 ayda stratejik planını hazırlamak zorunda. Şimdiden başlarsanız, katılımcı bir plan hazırlarsınız. Üniversiteleri, yabancı misyonu, ticaret odalarını dahil edersiniz. Bunu içselleştirilmiş katılımcılık anlayışı ile hazırlarsanız stratejik planınız da toplumun, beklenti ve önceliklerini içine alan bir plan olur. Bütçenizi de ona göre hazırlarsınız. Ama bu kağıt üstünde kalmamalı” diye konuştu.
“Huzurevi ve kreş eksiğini gidermeliyiz”
Çankaya’da 12 üniversitenin yer aldığını ve dünyanın en iyi üniversitelerinden dördünün de Çankaya’da bulunduğunu hatırlatan Ödemiş, “Öğrencilerin yanı sıra kadınlara ve çocuklara yönelik projelerimiz de hazır. Öncelikle Çankaya’nın kreş sorununu çözmeliyiz. Diğer yandan Çankaya, eğitimli ve yaşlı nüfusun yoğun olduğu bir yer. Bu ailelerin büyük bir kısmının çocukları yurt dışında kariyer yapıyor. Dolayısıyla Çankaya’da huzurevi ihtiyacı da büyük bir eksik olarak karşımızda duruyor. Huzurevi eksiğini de kısa sürede gidermeyi hedefliyoruz" dedi.