Stanford Üniversitesi tarih bölümümde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Ali Yaycıoğlu, Türkiye'deki siyasi ve toplumsal sorunlara ilişkin tartışmaları yorumlarken "Seçimi kaybetmek Erdoğan'ın prestijini yeniden kazanması için yeni bir imkan. Barış içinde Türkiye'yi yeni bir iktidara teslim ederse Erdoğan'ı tarihte bambaşka bir yerde görme ihtimalimiz var" dedi.
Dünyada otoriter popülizmin arttığını, Türkiye'nin önünde bir belirsizlik olduğunu söyleyen ve 2023 seçimlerinin küresel bir anlam da taşıdığını ifade eden Yaycıoğlu, "Türkiye'nin Orta Doğu ve Avrasya etkisine bakarsak bu seçimin küresel bir anlamı var. Bu seçimde iktidar değişirse Türkiye'nin demokratik değeri de çok artacak ve o yüzyıllık hikaye çok önemli bir aşamaya gelecek. Türkiye demokrasisi belki de ilk defa küresel anlamda kendini kanıtlamış olacak" diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Yaycıoğlu, "Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan için de seçimi kaybetmek bir imkan. Seçimi kaybetmek Erdoğan'ın prestijini yeniden kazanması için yeni bir imkan olur. Barış içinde Türkiye'yi yeni bir iktidara teslim ederse Erdoğan'ı tarihte bambaşka bir yerde görme ihtimalimiz var" dedi.
"Milliyetçilik, Kürt meselesini çözebilecek bir şey olabilir"
Türkiye'deki merkez sağ siyasetinin 2022'de çöktüğünü ve şimdi İyi Parti, DEVA gibi partilerin temsil ettiği yeni bir merkez sağın kuruluşuna tanık olunduğunu söyleyen Prof. Ali Yaycıoğlu, "‘Soldan bazı unsurları da içine alan ‘yeni milliyetçi’ bir rüzgar esiyor; bunda kamucu, dayanışmacı ve sosyal bir damar da var" ifadelerini kullandı.
Yaycıoğlu, "Kürt meselesi Türkiye Cumhuriyeti'nin eldeki repertuarı ile çözülebilecek bir şey değil. Ama kendini milliyetçi olarak tanımlayan insanların onları dışlayarak da çözebileceği bir şey değil. Milliyetçilik Kürt meselesini çözebilecek bir şey olabilir. Milliyetçiliğin içindeki imkanları düşünürsek ve bunun toplumu nasıl mobilize ettiğini düşünürsek Kürt sorununun milliyetçiler tarafından yeniden düşünülmesi ve anlaşılması gerekiyor." dedi.
İyi Parti'nin bir arayış içinde göründüğünü ve bu arayışa destek verilmesi gerektiğini belirten Yaycıoğlu, "Merkez sağ yeniden kuruluşuna tanık oluyoruz. Eski merkez sağ gibi değil, daha seküler bir damarı olan yoksulluğu öne çıkaran ama içinde ilginç Türkçülük de olan bir yapı. Türkçülüğün kavramları anlaşılabilir hem Türkçü olup hem de tarihteki hatalarla yüzleşilebilir. Kürt sorununa nasıl bakılıyor Ermeni meselesine nasıl bakılıyor bunlar çok önemli" ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki seçimlerin dünya için önemi ne?
Neo İttihatçılık mı milliyetçilik mi fikirler koalisyonu mu; AKP iktidarı kaybederse ihtimaller ne?
Stanford Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Prof. Ali Yaycıoğlu, Murat Sabuncu’ya anlattı