T24 Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümünde, tarihinin en büyük resmi geçidini 100 askeri gemi ile İstanbul Boğazı'ndan geçerek yapan Türk Donanması'nı, son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in köşkünde selamladı.
Şehzadeliği sırasında kullandığı için son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in adını taşıyan köşkü 2014 yılından beri İstanbul'da çalışma ofisi olarak kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100. yıl kutlamalarını da burada kabul etti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve 1. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ise son yıllarını İstanbul Boğazı kenarındaki Dolmabahçe Sarayı'nda geçirmiş, 10 Kasım 1938'de, 57 yaşındayken burada hayata gözlerini yummuştu.
TIKLAYIN - Erdoğan, Cumhuriyet Bayramı'nda Boğaz'dan geçecek Donanma'yı Vahdettin Köşkü'nde selamlayacak
Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla 100 savaş gemisinin yanı sıra uçak ve helikopterlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en büyük savaş gemisi milli üretim TCG Anadolu İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreninde yer aldı.
Donanmanın tarihi resmi geçidinde fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, amfibi gemiler, karakol gemileri, lojistik gemileri, hücumbotlar ve denizaltılar görev aldı. Denizdeki resmi geçide 21'i amiral olmak üzere 7 bin 896 personel katıldı.
Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünde Türk Yıldızları ekibi akrobatik uçuş gösterisi yaptı. Donanma'dan ise "Çimariva" selamı verildi.
İstanbul Boğazı'ndaki donanma geçidine TCG Anadolu'nun rehberliğinde 100 geminin yanı sıra F-16 ve F4E uçakları ve helikopterler de eşlik etti.
Resmigeçitte Sarayburnu'ndan hareket eden gemilere, jetler ve helikopterler Boğaz semalarında uçuş yaparak eşlik etti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından komuta edilen resmigeçide vatandaşlar, alkışlarla ve ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak destek verdi. Aileleriyle birlikte geçişi izlemeye gelen çocukların heyecanlı oldukları gözlendi.
Resmi geçidi vatandaşlar cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı. Yaklaşık iki saat süren resmi geçit, gün batımıyla birlikte son buldu. Resmi geçit, Boğaz'ın yanı sıra İstanbul'un farklı noktalarına kurulan seyir alanlarından da izlendi.