Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye'nin NATO zirvesinde sorunların çözülmediğini düşündüğünü, Batı'da Erdoğan'la özel ve birebir ilişki kurulmasından kaçınıldığını ve seçimin beklendiğini söyledi. Türkiye'nin NATO'da uzlaşma yoluna gitmesinin doğru bir karar olduğunu belirten Aslı Aydıntaşbaş, Rusya ile ilişkilere dikkat çekerek "Türkiye NATO ile uzlaşmasaydı belki de truva atı olarak nitelendirilecekti" dedi.
Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sona erdi. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği önündeki vetosunun da gündeme geldiği zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme de yakından takip edildi.
Liderlerin bir araya gelerek gelecek 10 yıl için yeni Stratejik Konsept’te anlaştığı zirvede varılan mutabakatla Türkiye’nin vetosunu geri çekmesinin ardından Finlandiya ve İsveç’de İttifak’a davet edildi.
İsveç ve Finlandiya'nın gönüllü olmadığı bir sürece sürüklendiğini belirten Aydıntaşbaş, "Önümüzdeki aşamalarda iadeler konusunda 'ben verdim sen vermedin' tartışmaları çok olur. Tekrar beklentiler yükseltilir, tekrar tartışmalar yaşanır bu süreçlerin hepsi yaşanacak" dedi.
"Türkiye'nin Avrupa güvenlik mimarisinin neresinde yer alacağına karar vermesi gerekiyor"
Avrupa ve dünyada yaşanan kutuplaşmaya dikkat çeken Aydıntaşbaş, "Türkiye'nin bir an önce Avrupa güvenlik mimarisinin neresinde yer alacağına karar vermesi gerekiyor. Türkiye'nin yeni dünya düzeninde olması gerekiyor ama bu kadar kavgalı bir Türkiye ile olamaz. Türkiye'nin uluslararası dünya ile barışması önemli. Denge politikası da önemli ama bunun için de gerçek anlamda iki tarafla da ilişkilerinin güçlü olması gerekiyor. Türkiye'nin Batı ile ilişkileri çok iyi değil bu anlamda denge politikasını da tam anlamıyla yürütemiyor" diye konuştu.
"Muhalefet de 'ben daha iyi kavga ederim' anlayışında"
Erdoğan'ın uçaktaki açıklamalarını da yorumlayan Aydıntaşbaş, Altılı masa etrafında buluşan muhalefetin de 'ben daha iyi kavga ederim' anlayışıyla dış politika söylemleri kullandığını belirterek "Bazen bakıyoruz öyle mesajlar veriliyor ki muhalefet tarafından. Bütün dünyada şu algı yavaş yavaş oluşmaya başladı. Tayyip Erdoğan otoriter ama arkasından ne gelecek bilmiyorlar. Muhalefetin 'ben daha demokrat, barışçıl" bir Türkiye hissini vermesi lazım ama şu anda soru işaretleri var. Dünay diyor ki "tama Tayyip'le yapamıyoruz ama ondan sonra kim gelecek ve daha mı iyi olacak?' ben bu sorunun sorulmaya başladığını net olarak görüyorum"
NATO zirvesi sona erdi...
Erdoğan'ın uçakta verdiği mesajlar ne anlama geliyor?
Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’dan istediğini aldı mı ?
Biden-Erdoğan görüşmesinden ne çıktı ?
Putin-Erdoğan ilişkisi nasıl etkilenecek ?
Murat Sabuncu soruyor, Aslı Aydıntaşbaş anlattı.