Carnegie Uluslararası Barış Vakfı kıdemli analisti emekli Büyükelçi Alper Coşkun, artmakta olan Türk-Yunan gerilimi karşısında Washington yönetiminin riskli bir duyarsızlık içinde olduğunu söyledi.
Dış Politika ile İçli Dışlı'da bu hafta ABD'nin Türkiye- Yunanistan ilişkilerinde değişen konumu ele alındı.
Programa ABD’den bağlanan Coşkun, Washington’un Türkiye ve Yunanistan ile ilişkilerde eskiden yürüttüğü denge politikasını terk ettiğini, bu dengenin Yunanistan lehine bir tutuma dönüştüğünü söyledi.
Barçın Yinanç ve Alper Coşkun, giderek bozulan Türk - Amerikan ilişkilerinden Yunanistan’ın faydalandığını, ABD ile ilişkilerinde önemli kazanımlar elde ettiğine dikkat çektiler.
Coşkun “Türkiye-ABD ilişkileri her zaman güçlükler barındıran ilişkilerdi ancak ne olursa olsun bu ilişkiler olumlu bir zeminde yönetilmekteydi. ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 2003 yılından beri gerilediğini görmemiz lazım” dedi.
İkili ilişkilerde yaşanan sorunlara karşın ABD’nin bir noktada her zaman Türkiye’ye karşı duyarlılık sergilediğine dikkat çeken Coşkun, ABD’nin Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi huzursuz eden cepheleşmede yer alması, Suriye’de PKK/YPG konusundaki tavrıyla Türkiye’yi rahatsız eden tavırlarını sürdürmesinin ABD’nin dengeli yaklaşımını terk ettiğini gösterdiğini söyledi.
Pek çok etken nedeniyle ABD’nin alternatif arayışına girdiğini belirten Coşkun, Türkiye’nin, ABD’nin Yunanistan’daki üs mevcudiyetini daha soğukkanlı değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. “Türkiye’nin caydırıcı gücünü de unutmamak lazım,” diyen Coşkun, ABD’nin Yunanistan’a getirdiği askeri teçhizatın Türkiye bakımından oluşturduğu tehdit değerlendirilmesinin sağlıklı bir şekilde yapılmasının da gereğine dikkat çekti.
"Yunanistan-Türkiye ilişkileri bekle-gör politikasını kaldırmaz”
Coşkun, “ABD’nin yaptığı ne ölçüde bilinçli bir tercih bilmiyorum ama stratejik bir körlük ve Türkiye - ABD ilişkilerine dair bir duyarsızlık var. Bir nevi bekle-gör politikası var ama Yunanistan-Türkiye ilişkileri bekle gör politikasını kaldırmaz” diye konuştu,
Türkiye’nin tepkisini ortaya koyarken çözüm üretmesinin de önemini vurgulayan Coşkun; “Rusya ile ilişkilerde batı ittifakı ile NATO ile ilişkilerde daha sağlıklı bir zemini Türkiye kurgulayabildiği ölçüde ABD ile ilişkilerde de daha sağlıklı bir yol izleyebiliriz” dedi.
Türkiye’nin çizgisini net bir şekilde çizmesi gerektiğini ve ona göre adım atması gerektiğini söyleyen Coşkun; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının Türkiye’nin yönelimlerine dönük tereddüt ortaya çıkardığını söyledi.
Coşkun, “Türkiyenin ana yöneliminin demokrasi açılık şeffaf toplum dinamiği olduğunu göstermesi lazım. Bunu hem içerde hem uluslararası arenada göstermek gerekli. bu dış politika söylemi ve eylemini sürprizlerden arındırdığımız takdirde doğu ile ilişkileri geliştirmek de dahil hedeflerine daha sağlıklı bir biçimde ilerleyeceğini söyleyebiliriz. Türkiye'nin tutarsızlıkları ortadan kaldırdığı ölçüde kaygılarını anlatmakta daha etkili bir ikna gücüne sahip olacağını söyleyebiliriz"
Türk-Yunan sorunlarında ABD’nin değişen konumu...
Artan Yunan-Amerikan askeri işbirliği dengeleri bozdu mu?
Washington çözümün mü, sorunun mu parçası?
Türkiye, ABD'nin Yunanistan lehine tutumuna karşı ne yapabilir?
Eski Büyükelçi Alper Coşkun ve Barçın Yinanç yorumladı.
Alper Coşkun Kimdir
Alper Coşkun kısa bir süre önce Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olarak Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’na kıdemli analist olarak katıldı. Bakü Büyükelçisi olarak görev yapan Coşkun, son olarak Ankara’da Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü olarak görev almıştı.
|