Öz Gıda İş Sendikası, mevsimlik işçilerin kadroya geçirilmesi amacıyla Meclis’e sunulan kanun teklifinin ÇAYKUR’da çalışan 9 bin 300 mevsimlik işçinin beklentilerini karşılamadığı gerekçesiyle bugün Rize’de eylem yaptı. Bir mevsimlik işçi, “Kışın kredi kartına gömülüyoruz, yazın kazandığımız parayı krediye ödüyoruz. Eve ne götüreceğiz biz? Devlet, vatandaşını bu şekilde mağdur etmez. Devlet, vatandaşına bu şekilde ‘Altı ay gel, altı ay git’ diyebilir mi? Bugün marketlerde bir poşet alışveriş 250 liradan aşağıya değil. Aldığımız maaş da zaten bir maaş değil ki asgari ücret alıyoruz. Neyle geçineceğiz biz" dedi. İşçiler eylemdeyken kanun teklifi komisyondan geçti.
ÇAYKUR’da örgütlü Öz Gıda İş Sendikası, kurumda çalışan ve kadro bekleyen mevsimlik işçilerle birlikte bugün Rize’deki Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması düzenledi. HAK-İŞ’e bağlı Öz Gıda İş Sendikası’nın basın açıklamasına, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, eski CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve Demokrat Parti Rize İl Başkanı Hamit Çelik ile çok sayıda işçi katıldı.
"Devletimizin bakanına inanmayıp da ne yapacağız"
Öz Gıda İş Doğu Karadeniz Rize Şubesi Başkanı Fatih Kandemir, burada yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
"ÇAYKUR’da yetkiyi aldığımız günden itibaren, bu meseleyi çözüme kavuşturmak için ortaya koyduğumuz farklı çözüm önerilerimizi, başta ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim olmak üzere bölgenin aktörleri, iktidar ve muhalefet milletvekilleri, Çalışma Bakanımız Vedat Bilgin olmak üzere en üst düzeyde yapmış olduğumuz görüşmelerde yüksek sesle dile getirdik. Vedat Bilgin, bakanlığa gelir gelmez kamuoyuna yapmış olduğu açıklamada, yıllardır kangren haline gelmiş olan geçici mevsimlik işçi sorununu kökünden çözeceğini ve bu meselenin tarihe karışacağı vaadinde bulunmuştu. Bakanın bu açıklaması, ÇAYKUR işçilerini ve bizleri umutlandırmıştır. Devletimizin bakanının açıklamasına inanmayıp da ne yapacağız? Bakanın bu açıklamasına karşı yine de rehavete kapılmadık, bakanımızın elini güçlendirmek için hem milletvekillerimiz hem de diğer bütün ilgililer nezdinde ÇAYKUR işçilerinin sorunlarını dile getirmeye ve gündemde tutmaya devam ettik.
"Yeni kanun teklifi, işçiyi işverenin iki dudağı arasına mahkum edecek"
Yeni kanun teklifinde çalışma süresi 11 ay 29 güne uzatılırken bu sürenin belirlenmesinde yetki, Maliye Bakanlığı’ndan alınarak idari kurum veya kuruluşa bağlı ilgili bakanlığa verilecek. Bu değişiklikle işçilerin 11 ay 29 gün çalıştırılabilir olmalarını işverene bırakılacak olması hem kurumlar arasında farklı uygulamalara neden olacak hem de işçileri işverenlerin iki dudağı arasına mahkum etmiş olacaktır. Bu uygulama, çalışma barışını ve huzurunu bozan, iş verimliliğini düşüren sonuçlara yol açacaktır. Geçici işçilik, adaletle ve eşitlik ilkesiyle bağdaşmıyor. Yaşamlarını, çalıştıkları işten elde ettikleri gelirle idame ettirmeye çalışıyorlar. Hayatlarını yarım yamalak yaşıyorlar. Elinizi vicdanınıza koyun. Bu insanlar, yaşadığı hayat pahalılığı ve ekonomik koşullarda, çalışmadıkları altı ay boyunca hayatlarını nasıl sürdürecek? Öz Gıda İş Sendikası olarak, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini, geçici işçilerin beklentilerine kulak verilmesini istiyoruz."
"Devlet vatandaşını bu şekilde mağdur etmez"
Basın açıklamasında tepkisini diler getiren bir mevsimlik işçi ise şunları söyledi:
"Altı ay iş yapıyorsun, 12 ay geçinmeye çalışıyorsun. 12 ay maaş alan adam geçinebiliyor mu bugün bu ülkede? 12 ay maaş alıyor adam, ağlıyor. Biz ne yapacağız? Bu kadar insan bu yağmurun altında bekliyor. Altı ayla biz nasıl geçinelim, çoluğa çocuğa nasıl bakalım? Evlerinde kadınlarının, çocuklarının yüzüne bakamıyor buradaki insanlar. Parası yok cebinde. Kışın kredi kartına gömülüyoruz, yazın kazandığımız parayı krediye ödüyoruz. Eve ne götüreceğiz biz? Devlet, vatandaşını bu şekilde mağdur etmez. Devlet, vatandaşına bu şekilde ‘Altı ay gel, altı ay git’ diyebilir mi? Bugün marketlerde bir poşet alışveriş 250 liradan aşağıya değil. Aldığımız maaş da zaten bir maaş değil ki asgari ücret alıyoruz. Neyle geçineceğiz biz?"
"Verilen sözler tutulsun kadromuzu teslim edin"
Bir diğer mevsimlik işçi, "ÇAYKUR işçisi olarak, dilenmiyoruz biz. Biz, hakkımızı istiyoruz. Reisimize buradan sesleniyoruz; bu yağmurun altında birleştik, hakkımızı istiyoruz. Hakkımız olan kadromuzu bize teslim etsin. Verilen sözler tutulsun" dedi.
Bir diğer işçi de "Hangi sendika hakkımızı arayacaksa toplanalım, hep birlikte hakkımızı orada arayalım. Alın elinize telefonu, istifa edin. Bakın o zaman hakkınız nasıl aranıyor" derke başka bir işçi ise "Rize milletvekillerini 3-0 AKP’ye verdikten sonra istifa etsen ne olacak" dedi.
"Sendikanın açıklamasının gaz alma olduğunu görüyoruz"
Mevsimlik ÇAYKUR işçilerine destek veren eski CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ise şöyle konuştu:
“Her şeyden önce, bugün burada yüzlerce işçinin gelip kadro haklarını talep etmeleri bence çok önemli bir görüşme. Çünkü insanlar, haklarını aradıkları sürece, talepte bulundukları sürece haklarını alabilirler. Sendikanın buradaki açıklamasının bir gaz alma olduğunu görüyoruz. Somut hiçbir şey söylenmedi. Halbuki buradaki işçiler, bugünün hikayesiyle yaklaşık iki senedir dile getirilen bir konuyu gündeme getirdi. Bu konuda çok somut şeyler bekleniyordu, ancak her zamanki gibi topu taca atılarak ilerlenen bir süreç yaşanıyor.
"Sendikanın görevi işçinin yanında durmaktır"
ÇAYKUR işçisi, kadro bekliyor. ÇAYKUR işçisi, altı ay değil, 12 ay çalışmak istiyor, en doğal hakkını istiyor. Sendikanın görevi, bunları gerçekleştirmektir. Vatandaşları idare etmek değil. Bu konuyu gündeme sürekli olarak getirdik. Cumhurbaşkanı adayımız, Genel Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu da dahil, sürekli açıklamalar yaptık. Bugün bu olayın burada gerçekleşmesi de aslında bizlerin bu konuyu ısrarlı bir şekilde takip etmesinden kaynaklanıyor. Bunu biz, bir siyasi çalışma olarak değil, çalışan insanların haklarının savunulması için yaptık. En temel haklardan biri, kadro hakkıdır. İnsanlar 12 ay çalışmak istiyorlar. Bunun da insanlara sağlanması gerekiyor. Sendika, burada ‘Biz bunu hallettik’ demesi gerekirken ‘Halledeceğiz, bakacağız’ şeklinde açıklama yapıyor. Sendika yöneticileri, kendi işçilerine siyaset yapmaz. Sendikacılar, bu konular hakkında daha açık ve net konuşmak zorunda. Biz, bunu sürekli gündeme getirdik. Zaten iktidara geldiğimizde, 47 gün sonra bunu hayata geçireceğimizi söylüyoruz. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin en temel, insani, doğal hakkı, kadro hakkıdır. Bunun da insanlara verilmesi gerekiyor. Bu iktidar vermiyorsa CHP ve Millet İttifakı iktidarında bu haklar verilecektir.”
"Rize, gerçekten sahipsiz kaldı"
Demokrat Parti Rize İl Başkanı Hamit Çelik ise şunları söyledi:
"Öz Gıda İş Sendikası’nın buraya nasıl geldiğini biz biliyoruz. İktidar yanlısı olmuştur. Bugün buradaki eylemin sonucunda ‘işçilerin hakları alınacak’ şeklinde kayda değer bir cevap göremedik. Tabiri caizse milletin gazını aldılar. 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerin ardından -Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rize’ye de sözü vardır- kadroya alınacaklar. Bütün kurumlara kadro veriyorsun, Rize’ye gelince kadro vermiyorsun. Rize, gerçekten sahipsiz kaldı. Önceden ekonomik şartlarda altı ay çalışarak insanlar geçinebiliyordu, çay üretiminin değeri vardı. Bugün bir değer kalmadı, insanlar zor durumda. Altı ayla da bu iş yürümez. Kadro doğal haklarıdır, kadro verilmesi lazım. İktidar yanlısı Öz Gıda İş Sendikası’nın, bugün değil, daha önceden bu işi halletmesi gerekirdi. Bugün bu noktaya gelmemesi gerekirdi."