Dünya

Cebelitarık Boğazı'nda katil balinaların saldırısına uğrayan yat battı

14 Mayıs 2024 15:41

T24 Dış Haberler

İspanya'nın sahil güvenlik ve kurtarma yetkilileri, bir yelkenli yatın Cebelitarık Boğazı'ndaki Fas sularında çok sayıda balina tarafından sıkıştırıldıktan sonra battığını doğruladı. 

Alboran Cognac adlı teknede bulunan iki kişi, yoldan geçen bir petrol tankeri tarafından kurtarıldı. Bilim insanları, balinaların "oyun amacıyla" saldırıda bulunmuş olabileceklerini düşünüyor. 

İspanya'nın deniz kurtarma servisi, iki yolcunun teknenin gövdesinde ve dümeninde ani darbeler hissettiklerini ve bunun da teknenin içine su sızmasına neden olduğunu bildirdiklerini söyledi.

Akıntıya bırakılan ve ardından batan yattan kurtarılan iki kişi, acil durum servislerini alarma geçirerek yakındaki bir petrol tankeri tarafından kurtarıldı ve Cebelitarık'a götürüldü.

Günde yaklaşık 300 geminin geçtiği dünyanın en işlek su yollarından biri olan Cebelitarık Boğazı'nda ve Portekiz ile kuzeybatı İspanya'nın Atlantik kıyısı açıklarındaki balina çarpmalarının son yıllarda giderek yaygınlaştığı bildirildi. 

Nörobilimci Lori Marino, "Eğer gerçekten zarar vermek niyetinde olsalardı bunu kolaylıkla yapabilirlerdi. Görünürdeki saldırıların “oyun davranışı olarak başlamış” olma ihtimali daha yüksek. Çok zeki varlıklardan bahsediyoruz ve onların sosyal öğreniciler olduğunu biliyoruz” diye konuştu. 

Bilim insanları, nesli tükenmekte olan memelilerin saldırganlıktan ziyade merak ve taklitçi davranışlar nedeniyle teknelerle “oynadıklarını” düşünüyor.