Dünya

Cemal Kaşıkçı'nın Kanada basınına verdiği mülakat ortaya çıktı: Bazen susuyorum çünkü çok fazla gözdağı veriyorlar!

"Suudi Arabistan'daki aktivistler artık hiçbir yabancı gazeteci ile konuşmuyor, aralarında buluşmuyorlar"

27 Ekim 2018 00:05

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden birkaç ay önce Kanada ulusal basın kuruluşu Global News’e verdiği mülakatta "Her ne kadar Washington’da yaşıyor olsam da ben bile bazen susuyorum. Çünkü çok fazla gözdağı veriyorlar" dediği ortaya çıktı.

Kaşıkçı'nın öldürülmeden birkaç ay önce verdiği röportaj, Global News  tarafındanKanada basınıyla paylaşıldı.  Röportajda, Cemal Kaşıkçı, Kanada ve Kanadalıların, Orta Doğu’da  yaşanan insan hakları ihlallerini Batılı ülkeler arasında gündeme getirmesini  "gayet iyi bir şey." şeklinde değerlendirdi.

Kaşıkçı, "Suudi Arabistan’ın, Kanada ile yaşanan bu karşı karşıya  gelme durumu tamamen gereksiz. Yaşanan kriz, diplomatik kanallar aracılığıyla  halledilebilir. Suudi Arabistan yönetimi, Kanada’nın neden kendi meseleleriyle  ilgilendiğini söyleyebilir ama olayları neden daha üst seviyeye çıkarırlar ki?"  değerlendirmesinde bulundu.

"Suudi Arabistan’ın Kanada’ya ihtiyacı var"

Global News’te 6 Ağustos’ta yayımlanan röportajda Kaşıkçı, Suudi  yönetimini Suudi Arabistan'ı diğer ülkelere yabancılaştırmaları konusunda  uyararak, "Suudi Arabistan'ın dostlara ihtiyacı var. Yemen ile savaştayız, İran  ile karşı karşıyayız. Bu yüzden Kanada ve Avrupa gibi dostlara ihtiyacı var.  Suudi Arabistan her ne kadar ABD’ye ihtiyacı varsa aynı şekilde Kanada ve  Avrupa’ya da ihtiyacı var." ifadesine yer verdi.

Arap ülkelerinin Kanada’nın eleştirilerine de ihtiyacı olduğunu  kaydeden Kaşıkçı, "Arap dünyası, dünya nüfusunun yüzde 5’ini kapsıyor ama  dünyadaki mülteci rakamının yüzde 50’si bu ülkelerden çıkıyor." dedi.

"Gözdağı veriyorlar"

Suudi Arabistan yönetiminin uygulamalarına karşı olan aktivistlerin  durumuyla ilgili soruya ise Kaşıkçı, şu yanıtı verdi:

‘’Hapisteki Samar Badawi ve ülkedeki birçok aktivist aynı kaderi  paylaşıyor. Suudi Arabistan’daki tüm aktivistler artık hiçbir yabancı gazeteci  ile konuşmuyor, aralarında buluşmuyorlar. Her biri içlerine çekilmiş durumdalar.  Her ne kadar Washington’da yaşıyor olsam da ben bile bazen susuyorum çünkü çok  fazla gözdağı veriyorlar."

 Cemal Kaşıkçı olayı 

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na  girdikten sonrahaber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk  binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" açıklamıştı. 

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi  Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Cemal Kaşıkçı'nın  İstanbul Başkonsolosluğu'na geldiği sırada burada bulunan "başka Suudi  vatandaşlarla tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun  sonucunda Kaşıkçı'nın hayatını kaybettiği" iddia edilmişti.