Gündem

Cemil Tugay: İzmir'de havadan söndürme yetersizdi, "Buraya müdahale etmezseniz tehlikeli hale gelebilir" dememize rağmen müdahale edilmedi

"Sistemde yerel makamları dinleyen bir olay yok, kendi bildiklerince yapıyorlar"

20 Ağustos 2024 08:04

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, günlerdir il sınırları içinde devam eden ve yerleşim yerlerine de sıçrayan orman yangınlarıyla ilgili hükûmete ve sisteme eleştirilerde bulundu. Toplamda 4 bin 400 hektarlık alanın yandığı bilgisini paylaşan Tugay, havadan müdahalenin merkezden yönetildiğini belirterek gösterdikleri bazı bölgelere müdahale edilmediğini savundu. Tugay, “Durumu anlayamadıklarını düşünüyorum. Ne yazık ki haklı çıktık ve kolayca söndürülebilecek yangın yerleşim yerlerine sıçradı. Havadan söndürme yetersizdi” dedi.

Cemil Tugay, İzmir'deki orman yangınına ilişkin olarak Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuştu. Karşıyaka ve Bayraklı’nın Yamanlar Dağı kısmında ormanlık alanda çıkan yangının rüzgârla birlikte hızla yayıldığını söyleyen Tugay, “Alevlerin yerleşim yerlerine ulaşmasıyla dramatik tabloları çıktı. Çok geniş bir alana yayıldı, uzun süre söndürülemedi. Yangının çıktığı bölgenin komşu olduğu 5 ilçemiz var. Karşıyaka, Bayraklı, sonra Çiğli, diğer tarafta Bornova ve Menemen. Bizzat gözümüzle yerleşim alanlarına ne kadar kolayca sıçrayabildiğini gördüğümüz için ondan dolayı büyük bir felaket atlattık diyebiliriz” dedi.

Çok daha kötü bir sonuç olmamasının nedeni hem İzmir İtfaiyesi’nin hem diğer illerden gelen itfaiyelerin çalışması olduğunu söyleyen Tugay, 10 ilden 41 araç ve 130 personel geldiğini belirtti.

"Hava ekipleri Ankara'dan idare ediliyor"

Havadan yangın söndürme ekiplerinin Ankara’dan idare edildiğini belirten Tugay, bu durumun yarattığı sıkıntıları şöyle anlattı:

“Onlar idare ederken yerelde problemin ne boyutta olduğunu tam değerlendiremiyorlar. Ben bunu gözledim bu yangında. Çünkü bazı bölgelerde havadan müdahale ile kolayca söndürülebilecek yangınlara, ‘Siz buraya müdahale etmezseniz tehlikeli hale gelebilir’ dememize rağmen müdahale edilmedi. Durumu anlayamadıklarını düşünüyorum. Ne yazık ki haklı çıktık ve kolayca söndürülebilecek yangın yerleşim yerlerine sıçradı. Havadan söndürme yetersizdi. Cumartesi gecesi ve pazar sabahı etkili havadan müdahale oldu ve o zaman söndü zaten.”

"Sistemde yerel makamları dinleyen bir olay yok, kendi bildiklerince yapıyorlar"

Cemil Tugay bu sorunun nedenlerini de şöyle anlattı:

“Sistemde yerel makamları dinleyen bir olay yok. Burada kriz masası oluşturuldu. Oradan mesajlarımızı ilettik ama valiliğin, kriz masasının, yerel makamların yetkilileri tesir edemiyor merkezi yönetime. Kendi bildiklerince yapıyorlar. Bakan şöyle bir şey söyledi; ‘Aynı anda bir sürü yangın var, hepsine müdahale etmeye çalışıyoruz’. Gücün dağıldığını söyledi. Bu bir haklı gerekçe olabilir mi? Belki olabilir ancak sonuçlarına ve etkilenen alana baktığımızda İzmir’deki yangının ilgi görmediğe kanaatim var. Bakan bana ‘Aydın’da bir yangın var orayı görmelisiniz çok kötü durum’ gibi bir şey söyledi. Tabi ki çok üzücü ve onların da müdahaleye ihtiyacı var. Ne yapıldığını bilmiyorum ancak İzmir’deki yangının oransal anlamda daha fazla müdahaleye ihtiyacı olduğuna eminim.”

"Yangınlara müdahaleyi de merkezileştirmiş durumda şu andaki hükümet"

“4 bin 400 hektarlık alan yandı. Çok ciddi bir alan yandı. 14 bin futbol sahası diye hesaplamışlar. NASA’nın uydu görüntüleri ve Ormancılar Derneği’nden aldığımız bilgiler. Bin 600 demişti Bakan Bey ama daha sönmemişti o zaman yangın” bilgilerini paylaşan Tugay, “Her şey merkezileştirdiler ya, yangınlara müdahaleyi de merkezileştirmiş durumda şu andaki hükümet. Bu da yerel yönetimin hızlı hareket etme çabasını engelliyor. Bizim belediyelerin de bu konuda daha fazla yetkili olması lazım” eleştirisi getirdi.