Çevre

Cengiz Holding Elazığ'da bakır madeni için harekete geçti

12 Ağustos 2024 09:26

Eti Bakır AŞ, Elazığ’da bakır madeni kurmak için harekete geçti. 409 futbol sahası büyüklüğündeki hazine, orman, tarla ve şahıs arazilerinden oluşan alanda yeraltı bakır madeni kuracak.

Aldığı ihaleler, doğa katliamları ve siyasetle olan bağlantıları ile gündemden düşmeyen Mehmet Cengiz'e ait şirketlerden Eti Bakır AŞ. Elazığ'da bakır madeni için harekete geçti.

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, şirketin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvuru değerlendirildi. Bakanlık, proje için 27 Ağustos’ta İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nun (İDK) toplanacağını açıkladı. Toplantının ardından proje için nihai karar verilecek.

409 futbol sahası büyüklüğünde

Eti Bakır, Elazığ Maden’deki 290.81 hektarlık yani 409 futbol sahası büyüklüğündeki hazine, orman, tarla ve şahıs arazilerinden oluşan alanda yeraltı bakır madeni kuracak.

Çalışmalar kapsamında bölgeye hazır beton tesisleri, gölet ve patlayıcı madde deposu inşa edilecek. Şirket, cevher çıkarma işlemini yeraltı madeninde yapacak. Ancak daha önceden iznini aldığı kalker ocağından da dolgu malzemesini karşılayacak. Alandan çıkarılan cevher, proje kapsamında kurulması planlanan flotasyon tesisinde zenginleştirilerek Eti Bakır’a ait Samsun veya Mazıdağı işletmelerine gönderilecek. Projenin ömrü boyunca çıkarılacak cevher miktarı 32 milyon 855 bin ton olarak belirtildi. Şirket daha önce de bu proje için 350 hektarlık bir alanı belirlemişti. Ancak başka bir maden ruhsatıyla çakışma olduğundan dolayı alan 290.81 hektara küçültüldü.

Ağaçlar kesilecek 

Şirketin 4 bin 884 sayfalık çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporundaki araştırmasına göre çalışmaların yapılacağı alanın 2.5 hektarı orman arazisinden oluşuyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda hektar başına 100 ağaç bulunduğu hesaplandı. Projeyle birlikte kesilecek ağaç sayısı da 250 olarak açıklandı. Ancak, kesilecek ağaçların net sayısı orman izin sürecinde orman işletme müdürlüğü tarafından belirlenecek.