Cengiz Holding’in, Eskişehir’in Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerinde siyanürle altın ve gümüş arama faaliyeti için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunduğu bildirildi. Temmuz 2024’te sunulan ÇED raporunda çeşitli eksikliklerin bulunduğu belirtilirken, sürece ilişkin İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı 9 Nisan’da Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıdan “durdurma” kararı çıktı. Bakanlığın nihai kararını bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.
Projenin onaylanması halinde Sakarya Nehri kıyısındaki 836 hektarlık ruhsat sahasında, 57 binin üzerinde ağacın bulunduğu bölgede maden kazısı yapılacağı belirtildi. Projede açık ocak ve siyanürlü yığın liç yöntemi kullanılacağı ifade edildi.
Eskişehir'de Cengiz Holding'e karşı direniş sürüyor: "Doğanın ve yaşamın talanına izin vermeyeceğiz!"
Sözcü'de yer alan habere göre, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yapılması planlanan faaliyetin bölgeye zarar vereceğini savunarak, “Yılda 12 milyon ton kazı, 10 milyon ton su tüketimi öngörülüyor. Bölgedeki tarım, su kaynakları ve doğal yaşam olumsuz etkilenecek” dedi.
Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu adına konuşan Avukat Mert Yedek ise, projeye ait ÇED dosyasında ciddi eksiklikler olduğunu öne sürdü. Bakanlığın şirketin eksiklikleri tamamlaması için iki aşamalı süreçte toplam 18 aya kadar süre tanıyabileceğini belirten Yedek, “Cengiz Holding, Bakanlığın desteğiyle rahat hareket ediyor. Süreç henüz bitmiş değil” dedi.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce de maden arama faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bölgenin doğasını, suyunu, havasını korumak önceliğimiz. Bu amaçla hukuki süreç başlattık” ifadelerini kullandı. Ünlüce, halkı doğal kaynakları korumak için dayanışmaya çağırdı.