Gündem

Cevdet Yılmaz: Emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmiyoruz

12 Eylül 2024 16:23

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündeme dair değerlendirmeler yaptığı açıklamada, ülkede şu anda 16 milyonu aşkın emekli olduğunu ve diğer ülkelerle mukayese edildiğinde "oldukça yüksek" bir rakam olduğunu dile getirdi. Yılmaz "Bütçemizin imkanlarını sonuna kadar zorlayarak emeklilerimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Emekliler Yılı” ilan ettiği 2024 Türkiye’sinde, en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira oldu. Yüksek enflasyon oranları altında yaşam mücadelesi veren emekliler her fırsatta seslerini duyurmaya çalışıyor. İğneden ipliğe gelen zamlardan ve eriyen maaşlarının yetersizliğinden yakınan emekliler için bir açıklama da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan geldi.

Emeklinin alım gücü eriyor, emekli vekil aylığı ile makas açılıyor: Sendika, TÜİK’i dava etmeye hazırlanıyor

"Emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmiyoruz"

Ülkede şu anda 16 milyonu aşkın emekli olduğunu ve diğer ülkelerle mukayese edildiğinde "oldukça yüksek" bir rakam olduğunu dile getiren Cevdet Yılmaz "emeklilerin yanında" olduklarına işaret ederek şunları söyledi:

"Sistemimizde 'asgari emeklilik' diye bir şey yoktu. Onu ilk defa kanunla getirdik ve çeşitli kanunlarla da güncelliyoruz. Bütçemizin imkanlarını sonuna kadar zorlayarak emeklilerimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmiyoruz. Enflasyon oranı neyse o oranda artışlar gerçekleşiyor. 2025'in ocak ve temmuz dönemlerinde yine enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak elbette bu artışlar gerçekleştirilecek. Bu sene yaptığımız artışlarda enflasyonun üzerinde de özellikle sosyal güvenlik sistemine bağlı emeklilerde 10 puan civarında bir ilave yapmıştık hatırlarsanız. İlk 6 ay artışını yaparken yüzde 50'ye yakın bir artış gerçekleştirmiştik hem Emekli Sandığı için hem de SSK'lı emeklilerimiz için. 6'ncı aya geldiğimizde temmuzda ise yeniden bir artış yaptık. Dolayısıyla ikisinin bileşik etkilerine bakacak olursanız yüzde 85'ler civarına gelen bir artış yaptık. Yıl sonu enflasyon beklentimize bakınca, yüzde 41,5 yıllık enflasyon beklediğimiz bir yılda bunun iki katı kadar bir artış sağlamış olduk. Bunu da bütün imkanlarımızı zorlayarak, ekstra birtakım kaynaklar gayreti içinde gerçekleştirdik. Bu imkanlar oluştukça yine emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, bundan hiç şüpheniz olmasın."