Gündem

Çevre Bakanlığı'ndan Cengiz İnşaat'a ikinci ÇED reti!

25 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan halkın katılımı toplantısı da bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucu iptal edildi

20 Ağustos 2024 07:56

Mehmet Cengiz'e ait Cengiz Elektrik tarafından Antalya'nın Elmalı ilçesinde planlanan güneş enerji santrali (GES) projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci kez reddedildi. Projeye ilişkin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusu, 2023 yılında yapılmıştı.

Proje için seçilen 74.93 hektarlık alanda, tarım arazisine yapılmak istenmesi nedeniyle Antalya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygun görülmemişti. Şirket daha sonra projeyi mera alanı, kuru tarım arazisi ve toprak işlemeli tarıma elverişli araziye taşısa da, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün alanın gelecekte su altında kalacağını belirlemesi üzerine projeye onay verilmedi.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, projenin 969 milyon 901 bin TL maliyetle 100 bin güneş paneli, 10 evirici ve enerji depolama tesisi içerecek şekilde planlandığı gündeme getirilmişti. Projede inşaat çalışmalarının sekiz ayda tamamlanması ve ömrünün 49 yıl olması öngörülüyordu. Ancak, 25 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan halkın katılımı toplantısı da bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucu iptal edildi.