Çevre

Çevreciler, Akbelen Ormanı’na maden ocağı davasında HSK’ya başvuru: Limak lehine karar verdiler, hâkimler hakkında soruşturma başlatılsın!

27 Aralık 2022 07:50

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi ile Muğla 1. İdare Mahkemesi hâkimlerini “LİMAK – İÇTAŞ şirket ortaklığına, bir zümreye imtiyaz tanıdıkları” iddiasıyla Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanlığı’na şikâyet etti.

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi sınırları dâhilindeki orman sahası için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi adına verilen maden açık işletme izninin iptali istemiyle dava açmıştı. Halk TV’den Hazal Ocak’ın haberine göre, şirket LİMAK – İÇTAŞ şirket ortaklığına ait. Muğla 1. İdare Mahkemesi 1 Aralık’ta yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Bunun üzerine dernek avukatı İsmail Hakkı Atal bir üst mahkemeye giderek itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi de 19 Aralık’ta alt mahkemenin kararında yasaya aykırılık bulmadı.

Bunun üzerine Atal, HSK Başkanlığı’na başvurarak ilgili hâkimleri şikâyet etti. Atal, başkanlığa verdiği dilekçede anayasının 10. Maddesine aykırı hareket edildiğini belirterek “Anayasanın 10. Maddesine aykırı şekilde ‘bir zümreye, bir sınıfa’ (LİMAK-ICTAŞ termik santraline) sürekli olarak imtiyaz tanımak suretiyle suç işlemişlerdir. Şikâyet olunan hâkimlerin işlediği suç aynı zamanda Anayasal bir suçtur. Zira Yeniköy -Kemerköy termik santrallerinin çalıştırılması, halk sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki etkileri nedeniyle Anayasanın 3. Maddesindeki ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik’ bir eylemdir” ifadelerini kullandı.

Atal, dava sürecinde dosyaya eklenen bilirkişi raporlarına da değindiği dilekçesinde ilgili hakimler hakkında derhal soruşturma başlatılarak meslekten çıkarılmasına karar verilmesini istedi.