Dünya

Cezayir, insan hakları ihlalleri gölgesinde seçime gidiyor

Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un yeniden seçilmesi bekleniyor

06 Eylül 2024 14:29

T24 Dış Haberler

Cezayir, 7 Eylül Cumartesi günü cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. Ülke genelinde oy kullanma hakkına sahip yaklaşık 24 milyon Cezayirli bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un rakipleri Sosyalist Güçler Cephesi (FFS) adayı Yusuf Uşiş ve Barış Toplumu Hareketi’nden (MSP) Abdulaali Hassani Şerif.

2019’da yapılan ve katılım oranının yüzde 40’ın altında kaldığı son cumhurbaşkanlığı seçimlerinden galip çıkan Tebbun, dönemin cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika’nın halk ayaklanması ile görevden uzaklaştırılmasının birkaç ay ardından iktidara gelmişti. İnsan hakları örgütleri Bouteflika dönemindeki hak ihlallerinin Tebbun döneminde de sürdüğünü söylüyor.

Tebbun, geçtiğimiz Mart ayında seçimlerin “yaz tatillerinin bitişi ve yeni okul yılının başlangıcı ile çakışması” nedeniyle 3 ay öne çekildiğini duyurmuştu. Bu, muhalefetin kampanya süresini kısıtlamaya yönelik bir tarih değişikliği olarak yorumlanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Amjad Yamin, “Son yıllarda Cezayir, yetkililerin siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve bağımsız medya organlarını feshetmesi ve uydurulmuş terör suçlarıyla keyfi gözaltı ve soruşturmalar yoluyla insan haklarının sürekli aşınmasını yaşadı” dedi.

Temmuz ayında 11 büyük muhalefet temsilcisi, Cezayir’in geçmişteki durumundan daha kritik bir durumda olduğunu ve cumhurbaşkanının “otoriter bir iklim” yarattığını belirten açık bir mektup yazdı.

Ağustos ayında, çoğunlukla Kültür ve Demokrasi İçin Hareket (RCD) partisinden olmak üzere 60 siyasi aktivist tutuklandı. Geçen hafta, 2019 ayaklanmasının destekçisi ve geçen yıl yasaklanan Demokratik Sosyal Hareket partisinin lideri Fethi Ghares, eşi ile birlikte cumhurbaşkanına hakaret etmekten gözaltına alındı.

Horizon Engage adlı jeopolitik risk danışmanlık şirketinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Andrew Farrand’a göre, Avrupa’nın Rus gazı yerine alternatifler aradığı dönemde yapılan enerji anlaşmaları sayesinde sosyal harcamalar arttı ve yakıt sübvansiyonlarındaki kesintiler ertelendi.

Farrand, “Buna ragmen Tebbun, enflasyonu kontrol altına almakta zorluk çekti ve kendi ihracat büyüme hedeflerini karşılayamadı. Cezayir’in yeni elde ettiği popülerliği, anahtar dış politika önceliklerini ilerletmek için kullanmada başarısız oldu” diye konuştu.

Ancak, Tebbun’un ikinci bir dönem için seçilmesi bekleniyor. Yapılan yorumlar, cumhurbaşkanının siyasi kayırma yoluyla önemli kurumları kontrolü altına aldığı ve orduyla kurduğu güçlü ilişki sayesinde yerini sağlamlaştırdığı yönünde.