Politika

CHPli Emir'den tasarruf tepkisi: Dönüp, dolaşıp halkı mağdur edecek karar alıyorlar

16 Ekim 2024 12:28

T24 Haber Merkezi

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Halk Eğitim Merkezleri’nde ücretle çalışan usta öğreticilerin derslerinin tasarruf tedbirleri kapsamında kapatılması ile ilgili “İktidar tasarrufu yine eğitimden yaptı. Dönüp, dolaşıp halkı mağdur edecek karar alıyorlar” dedi.

Halk Eğitim Merkezleri’nde halkın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda sınıf açıldığını ve buralarda usta öğreticilerin uzmanlık alanlarına göre ders verdiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Tasarruf tedbiri adı altında kurslara kota konuldu ve vatandaş talep etse dahi ders açılmıyor. Hem usta öğreticiler hem de kursiyerler mağdur” ifadesine yer verdi.

Usta öğreticilerin yıllarca özlük hakkının verilmediğine değinen Emir, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan binlerce usta öğretici önce maaşları geciktirilerek mağdur edildi ardından dersleri iptal edildi. Bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları bir aileleri var, evi kira olanlar var, buradan elde ettiği kazançla aylık geçimini sağlayanlar var. Dönüp, dolaşıp tasarrufu vatandaştan ediyorlar.

"Karın tokluğu bile diyemeyeceğimiz ücretlerle eğitime katkı sağlıyorlar"

Usta öğreticilerin mevcut durumuna bakıldığında aslında büyük fedakarlıklarla vatandaşa hizmet ediyorlar. Özlük hakkı, statü ve kıdem tazminatı gibi haklardan mahrumlar. Bunun yanı sıra dini ve milli bayramlarda yapılan maaş kesintileri nedeniyle ellerine geçen meblağ asgari ücretin altına düşüyor. Karın tokluğu bile diyemeyeceğimiz ücretlerle eğitime katkı sağlıyorlar.

"Usta öğreticilerin derslerinin kapatılması toplumsal eşitsizliği artıracak"

Aldıkları bu kota kararına bakıldığında Halk Eğitim Merkezlerinin amacını anlamadıklarını da görüyoruz. Bu kurumun bir amacı da ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı olan yurttaşlarımızın eğitim almasını sağlamaktır. Yani vatandaşların kişisel ve kültürel gelişimine katkı sunarak sosyal yaşama katılmaları ve gelişmeleri hedeflenmektedir. Usta öğreticilerin derslerinin kapatılması toplumsal eşitsizliği artıracaktır. Halk Eğitim Merkezleri, vatandaşlara sosyal ve kültürel katkı sağlayan önemli hizmet kurumlarıdır. AKP iktidarı eğitimin ve toplumsal gelişmenin her türlüsüne karşı olduğu için tasarruf deyince akıllarına ilk olarak eğitim kurumlarının gelmesine şaşırmıyoruz ancak bu karar milyonlarca insanı olumsuz etkileyecek düzeydedir ve bir an önce bu yanlıştan dönülmelidir.”


 

Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Erdoğan talimat verdi: Kredi kartından da kesinti yapılacak Savunma Sanayi Fonu görüşmeleri ertelendi

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Erdoğan’dan yılın ilk dersi

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan Destici'ye: Bu kararla Cumhurbaşkanımız da vatan haini, Yunan, Ermeni mi oldu?

TIKLAYIN - A,B,C,D,E sınıfı ehliyeti olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme yolda!

TIKLAYIN - Lise öğretmeninden Tekel Bayileri Platform Başkanı'na ölüm tehdidi

TIKLAYIN - Kulis: Köfteci Yusuf olayı, Tarım Bakanı'nı koltuğundan edebilir, Berat Albayrak geri dönebilir