Mühendis, bu robotun düşünen, hisseden ve “rızası dışında deneylere tabi tutulmama hakkı bulunan” bir varlığa dönüştüğünü söylemişti.
İşimizi elimizden alacak mı?
ChatGPT’nin sorulara yanıt vermedeki yeteneği, Google’ın yerini alma ihtimalini gündeme getirdi.
Bazılarıysa gazetecilerin işinin tehlike altında olup olmadığını sordu.
Tow Dijital Gazetecilik Merkezi’nden Emily Bell, bu tip robotların okurları “saçmalıklara inandırma riskine” dikkat çekti:
“ChatGPT yapay zeka ve gazetecilik konusundaki en büyük korkumu doğru çıkardı: Gerçek gazeteciler işlerinden olmayacak fakat kötü aktörler bu ve benzeri araçları kullanıp insanları yanlış yönlendirmek ve gerçeği bozmak için dev miktarlarda yanlış bilgiyi otomatik bir şekilde üretebilir.”
Yazılımcıların kullandığı kodlama forumu Stack Overlow, OpenAI’a hazırlatılan kodlardaki hata oranının yüksek olması nedeniyle oradan elde edilen kodların sitelerinde paylaşılmasını geçici olarak durdurdu.
Ada Lovelace Enstitüsü’nden Carl Kind, ChatGPT ve diğer geniş amaçlı yapay zeka sistemlerinin etik ve sosyal açıdan bazı riskler oluşturduğunu söylüyor.
Bunlardan biri, yapay zekanın dezenformasyon yayma ihtimali.
İkincisi ise iş başvuruları, okul ödevleri ve burs başvuruları gibi şeyleri ChatGPT’ye hazırlatan kişilerin mevcut kurumlara ve hizmetlere zarar verme riski.
Telif hakkı ihlali de bir diğer risk.
Carly Kind “Kişisel verilerin korunmasına dair kaygılar da var. Bu ve benzeri programlar sıklıkla internet kullanıcılarından etik olmayan yöntemlerle elde edilmiş verilerle eğitiliyor” diyor.
OpenAI yöneticisi Sam Altman ise ChatGPT’nin insan etkileşimiyle öğrenmeye devam ettiğini ve daha öğrenecek çok şeyi olduğunu söylüyor:
“Yapay zekanın önünde daha çok yol ve keşfedilecek büyük fikirler var.
“Bu yolda engellerle karşılaşacak ve gerçeklikle temaslarımızdan öğreneceğiz.
“Bu bazen içinden çıkılması güç durumlara da yol açacak. Bazen gerçekten kötü kararlar da vereceğiz.
“Öte yandan bazen de son derece hızlı gelişerek büyük değer üreteceğiz.”