Dünya
BBC Türkçe

ChatGPT'li iPhone'lar: Elon Musk neden tepkili?

11 Haziran 2024 15:17

Apple, uzun zamandır beklenen yapay zeka stratejisini Pazartesi günü düzenlenen geliştiriciler konferansında açıkladı. Buna göre şirket geliştirdiği yapay zeka teknolojisini Siri’ye getirmeyi ve OpenAI'ın yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’yi cihazlarına entegre etmeyi planlıyor.

Kişiselleştirilmiş yapay zeka teknolojisini geliştiren bu birime Apple Intelligence adı veriliyor.

Ancak yatırımcıların, Microsoft’un lideri olduğu yapay zeka teknolojisinde Apple’ın daha sağlam adımlar atmasına yönelik beklentisi, Apple hisselerinin yüzde 2 düşmesine yol açtı.

Teknoloji alanında bir araştırma şirketi olan Forrester’dan analist Dipanjan Chatterjee, Reuters’a yaptığı açıklamada, Apple Intelligence’ın kullanıcılarını küçük ama anlamlı bir şekilde memnun ettiğini, ancak rakiplerinin seviyesine çıkamadığını söyledi.

Apple hisseleri diğer büyük teknoloji şirketlerine benzer şekilde bu yıl yüzde 13 yükseldi. 

Musk: Güvenlik ihlali

Apple, rakipleri Microsoft ve Google’ın aksine gizliliği ve kullanıcı güvenliğini merkezine koyacağını öne sürdü.

Ancak X platformunun sahibi olan, Tesla’nın CEO’su Elon Musk böyle düşünmüyor.

Elon Musk, X’ten yaptığı açıklamada, OpenAI’ı sistemine dahil etmesi takdirinde şirketlerine Apple cihazlarının girmesine izin vermeyeceğini belirtti.

Bunun kabul edilemez bir güvenlik açığı olacağını öne süren Musk, “Apple’ın kendi yapay zekasını üretemeyecek kadar akıllı olmaması çok saçma, sanki OpenAI güvenlik ve gizliliği sağlayabilecek” dedi.

Elon Musk'ın da daha önce destek verdiği bir kampanyada, güvenlik protokolleri geliştirilene, uygulanana ve bağımsız uzmanlarca denetlenene dek, ileri yapay zeka araştırmalarının durdurulması istenmişti.

Tesla araçlardaki otomatik sürücü sistemlerinde yapay zeka kullanan Elon Musk, bu konudaki kaygılarını bir süredir dile getiriyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir