Seçim 2024

CHP, DEM Parti'nin İstanbul'da iki ilçe için ortak aday önerisini kabul etmedi, görüşmeler durdu

İttifak görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine, son bir manevra olmazsa DEM Parti’nin, önümüzdeki günlerde Mersin ve Adana’nın yanı sıra Aydın’da büyükşehir ve ilçe belediyelerini açıklaması bekleniyor

13 Şubat 2024 23:25

CHP ile DEM Parti arasında başta İstanbul olmak üzere, büyükşehirler dahil birçok kentte sürdürülen ittifak görüşmeleri durdu. İstanbul’daki görüşmelerde, DEM Parti’nin Esenyurt ve Adalar’da "ortaklaşılacak adaylar“ talebi CHP tarafından reddedildi. Bu durum anlaşmaya yaklaşılan Adana ve Mersin’i de etkiledi. İki kentte yapılan görüşmeler de askıya alındı.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde bazı seçim bölgelerinde ittifak yapılması kapsamında açık ve şeffaf görüşmeler yapan CHP ve HDP yönetimleri, Kürt seçmen yoğunluğu bulunan İstanbul, Mersin, Adana’daki kilit kentlere ilişkin görüşmelerde  ilerleme sağlayamadı. İki parti arasında kilit kentlerden en önemlisi olan İstanbul’da anlaşma, CHP’nin bazı ilçelerde "kendi adayını dayatması“ iddiası üzerine  zora girdi. 

Ortaklaşa aday önerisi de kabul görmedi

İttifak görüşmeleri sürerken CHP’nin Büyükşehir adayının Ekrem İmamoğlu olduğunu açıklaması doğal ve normal bir durum olarak karşılayan DEM Parti ve ittifak bileşenleri, ardından İstanbul’un ilçe adaylarının açıklanmasını “kent uzlaşısı” talebine aykırı bulması görüşmeleri zora soktu. Bu kapsamda İstanbul’un ilçeleri için sürdürülen görüşmeler beklenen düzeyde geçmedi. Görüşmelerde DEM parti ve bileşenleri,  İmamoğlu’nu destekleme karşılığında bazı ilçe belediyelerini istedi. Talep edilen ilçe belediyelerinin verilmemesi halinde ise Adalar ve Esenyurt için ortaklaşa adaylar çıkarılmasını önerdi. Edinilen bilgiye göre, DEM Parti’nin bu talep ve önerisi CHP tarafından Kabul görmedi. DEM Parti kulislerinden sızan bilgiye göre, CHP’nin her yerde “Kendi adayını dayattığı” ve belediye meclis üyelikleri önerisi getirdiği ileri sürüldü. 

Önce CHP, ardından DEM 

Uzlaşı sağlanamaması üzerine DEM Parti ve bileşenleri görüşmelerden çekildi. Bunun üzerine CHP, üzerinde görüşme yapılan ancak anlaşmaya varılamayan yerlerde kendi adaylarını açıkladı. Ardından DEM Parti, 16 büyükşehir, 40 il ve 3 ilçede eşbaşkan adaylarını basın toplantısı ile açıkladı. Başak Demirtaş’ın adaylığını geri çektiğini açıklamasından bir gün sonra ise DEM, İstanbul adaylarının Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni olduğunu duyurdu. 

CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre, parti yönetimi Mersin, Adana dahil bazı kentlerde DEM’le uzlaşma zemini aradı. CHP’yi görüşmelerde “uzlaşmaz tutum sergilemekle” eleştiren DEM PARTİ, açıklanmayan büyükşehirler, bazı iller ve ilçelerde kendi adaylarını çıkarma hazırlığı yaptığı mesajı verdi.

Mersin’de sona yaklaşılmıştı

İki partinin kurmayları arasında süren görüşmelerde Mersin ve Adana’da kısa süre önce büyük ilerleme kaydedildiği ileri sürülmüştü. Mersin’de Büyükşehir adayını destekleme karşılığında DEM’in CHP’den Akdeniz ve Toroslar ilçelerinin kendisine bırakılmasını talep ettiği kulislere yansıdı. Toroslar talebine CHP’nin mesafeli yaklaşıp Akdeniz konusunda olumlu görüş belirttiği ve görüşmelerin son aşamaya geldiği kulislere yansımıştı. Adana’da ise CHP, büyükşehir adayını destekleme karşılığında Ceyhan, Seyhan ve Çukurova ilçe belediyeleri üzerinde görüşmeler sürdürülüyordu. 

İttifak görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine son bir manevra olmazsa DEM Parti’nin, önümüzdeki günlerde Mersin ve Adana’nın yanı sıra Aydın’da büyükşehir ve ilçe belediyelerini açıklaması bekleniyor.