Gündem
BBC Türkçe

CHP’den Erdoğan'ın "belediye borcu" açıklamasına yanıt: Halkı cezalandırıyorlar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün CHP’li belediyeleri kastederek, SGK prim borçlarının “kaynağından tahsilatına” başlanacağı açıklamasına yanıt verdi. Ankara'dan Ayşe Sayın'ın haberi.

25 Temmuz 2024 14:04

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün CHP’li belediyeleri kastederek, SGK prim borçlarının “kaynağından tahsilatına” başlanacağı açıklamasına yanıt verdi. Bulut, “Belli ki devlet kurumlarıyla belediyelerin çalışmasına engel olacaklar. Ancak bunu geçen dönem denediler. Biz oylarımızı arttırdık, hizmette hiçbir eksiklik yapmadık” dedi.

Burhanettin Bulut, yakında ziyarete açılması planlanan “CHP Bellek Müzesi”nde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP'li belediyelerin borçlarına ilişkin de bilgi veren Bulut, yerel seçimlerden sonra, yeni kazandıkları belediyelerin borçlarını binalara asarak kamuoyuna duyurduklarını hatırlattı.

Bulut, borcun daha çok AKP veya MHP’den devralınan belediyelerden kaynaklandığını savundu, Erdoğan'ın son açıklaması için “Halkı cezalandırıyorlar” dedi.

Bulut aralarında CHP’lilerin de bulunduğu 15 büyükşehirin SGK’ya hiç prim borcu olmadığını söyledi. Son yerel seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen Balıkesir, Bursa ve Denizli büyükşehir belediyelerinin toplam prim borcunun 789 milyon 835 bin lira olduğunu açıkladı.

'Geçen dönem de bunları yaptılar, oylarımızı artırdık'

Erdoğan dünkü AKP Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, CHP’li belediyelere SGK prim borçlarını ödemesi çağrısı yapmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bakanı Vedat Işıkhan da bugün toplam 96 milyar liralık SGK prim borçlarını ödemeleri için belediyelere yazı gönderdiğini açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “Aslında burada aynı bir önceki seçimlerde özellikle İstanbul seçimlerindeki hazımsızlık 31 Mart seçimlerinde de devam ediyor” dedi.

Bulut, iktidarın, devlet kurumları eliyle CHP’li belediyelerin çalışmasını engellemeye çalışacağının anlaşıldığını savundu:

“Geçen dönem de bunları yaptılar. Oylarımızı artırdık, hiçbir eksiklik yapmadık. İstanbul, Adana, Mersin...Buralarda gördüğünüz gibi oy artışları oldu. Çünkü yolsuzluk engellendi bu illerde.”

AKP ve MHP’li belediyelerden yıllarca tahsilat yapılmadığını, belediyeler CHP’ye geçince borç tahsiline başlanma kararı alındığını savunan Bulut, AKP’li büyükşehir belediyelerinin borçlarının ise 304 milyon 563 bin lira olduğunu söyledi.

AKP ile CHP arasındaki normalleşme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’a, Erdoğan’ın partisinin belediyelerini hedef alan açıklamaları anımsatılarak, bu durumun AKP ve CHP arasındaki “normalleşme” sürecini nasıl etkileyeceği de soruldu.

Bulut, şimdiye kadar kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı bir siyaset izlendiğini; bu siyasetin kimseye faydasının olmadığını söyledi.

Normalleşme süreci nedeniyle AKP’nin mevcut politikalarını değiştireceği beklentisi içinde olmadıklarını kaydeden Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz yine de gölge kabinemizle, ilgili bakanlarla görüşmeye ve her konuda fikrimizi söylemeye devam edeceğiz.”


TIKLAYIN - Erdoğan: Hazine ve Maliye Bakanlığımız CHP'li belediyelerin borçlarını tahsil edecek

TIKLAYIN - Erdoğan'ın 'tahsilat başlıyor' açıklamasına Özgür Özel'den yanıt: Mali darbe yapmaya çalışıyor, şantaja boyun eğmeyiz

TIKLAYIN - Erdoğan "CHP'li belediyelerden tahsilat başlıyor" demişti: Hükümet 96 milyar liralık prim alacağı için harekete geçti

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir