Gündem

CHP'den Suriye açıklaması: En başından beri söylüyoruz, iç işlerine karışmamalıyız

"Bu Suriye meselesi aslında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Dünya'nın görmüş olduğu en büyük kriz"

06 Aralık 2024 15:45

T24 Haber Merkezi

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Suriye'de en başından beri söylüyoruz; Suriye'nin iç işlerine karışmamalıyız. Rejim dışı unsurlarla Türkiye'ye muhatap olmamalı oradaki yanan ateş bize sıçrar diyorduk. Buradaki politikalarımız da aynı şekilde Suriye'den yeni bir göç dalgasını Türkiye'ye kaldıramaz. Türkiye'nin savunması gereken şey Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bir an önce Suriye'nin normal dönmesi savunması gerekiyor. Türkiye yanı başımızda en çok bizi ilgilendiriyor" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, memleketi Malatya’da ilçe başkanları ile bir araya gelerek bir dizi görüşmelerde bulundu. Görüşmeler sonrasında gündemi değerlendiren Ağbaba, şunları söyledi:  

"İlginç bir süreç yaşıyoruz. Aslında bu sürecin özetin son grup toplantısında bir önceki toplantıda Sayın Devlet Bahçeli niyetini açıkladı. Tayyip Erdoğan'ın ve Cumhur İttifakı'nın ömrünü uzatmak için bir çağrı olduğunu düşünüyoruz. Şu anda gizli kapaklı Öcalan'la görüşüyorlar mutlaka ama bu süreç gizli kapaklı yürütülüyor. Sayın Bahçeli'nin dönüşü çok ilginç. Hem kapatılsın paralarına el konulusundan Öcalan Meclis'te konuşma çizgisine geldi. Bu muhtemelen hem Recep Tayyip Erdoğan'ın hem de Cumhur İttifakı'nın ömrünü uzatmak için yapılan bir hamle olarak değerlendiriyorum.

"Seçimde alamadıklarını kayyumla almaya çalışıyorlar"

Belediye başkanlarımız, il başkanlarımız, genel merkezlerimiz, milletvekillerimiz tam bir bütünlük içerisinde kayyuma karşı mücadele ediyor. Esenyurt’taki nöbetimiz devam ediyor. Her gün milletvekillerimiz, örgütümüz orada bir demokrasi nöbetleri devam ediyor. Esenyurt, Türkiye'nin en büyük ilçesidir. Burada maalesef seçimde alamadıklarını bir darbeyle, kayyumla almaya çalışıyorlar. Biz bu konuda mücadele edeceğiz. Türkiye'de birçok ekonomi sorunu yaşanırken, yoksullaşma olağan bir hale gelmişken, insanlar yoksullukta buluşmuşken bu yapılan kayyuma karşı da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımızın önderliğinde mücadele edeceğiz. Partimiz bu konuda tam bir bütünlük içerisinde hareket ediyor. Sayın Ahmet Özel'in bir siyasi karar sonucu görevden alındığını biliyoruz. Bir siyasi kararla darbe yapıldığını biliyoruz. Kayyuma karşı mücadele etmeye devam edeceğiz."

"Ülkeyi adeta bir mülteci kampına dönüştürüldüler"

Suriye politikasını da eleştiren Ağbaba, şunları kaydetti:

"Bu Suriye meselesi aslında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Dünya'nın görmüş olduğu en büyük kriz. Bizim ülkeyi yönetenlerin kötü yönetimi neticesinde Türkiye Dünya'nın yaşadığı bu krize tek başına sorumluluğunu almaya çalıştı. Bu Almanya Başbakanı Merkel'in kitabında anlaşılıyor ki ülkeyi yönetilenler tam bir vatana ihanet içerisindeler. Avrupa'da 3 milyar karşılığı alınan paralarla ülkeyi adeta bir mülteci kampına dönüştürüldüler. Bizim doğu sınırlarımız yol geçen hanı, batı sınırlarımız kapalı. Buraya hem Suriye’den, Afganistan'dan, Bangladeş'ten, İran'dan, Irak'tan gelenler Türkiye'ye kalmak için gelmiyorlar, Avrupa'ya gitmek için geliyorlar ama ülkeyi yönetenler vize serbestliği karşısında 3 milyar Euro karşılığında ülkeyi mülteci kampına dönüştürülmüş durumda. Türkiye'nin 100 yıl boyunca çözemeyeceği bir büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Biz bu anlamda Suriye'de en başından beri söylüyoruz; Suriye'nin iç işlerine karışmamalıyız. Rejim dışı unsurlarla Türkiye'ye muhatap olmamalı oradaki yanan ateş bize sıçrar diyorduk. Buradaki politikalarımız da aynı şekilde Suriye'den yeni bir göç dalgasını Türkiye'ye kaldıramaz. Ensar kardeşliği diye hikâye, masal okumaya devam ediyorlar. Türkiye'nin savunması gereken şey Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bir an önce Suriye'nin normal dönmesi savunması gerekiyor. Türkiye yanı başımızda en çok bizi ilgilendiriyor. En çok sınırı olan ülkeyiz. Daha dikkatli ve Atatürk'ün çizdiği sınırlarda dış politikanın devam etmesi gerekiyor. Bu nedir; rejim dışı unsurlarla muhatap olma, komşunun toprak bütünlüğünü savun ve komşularla iyi ilişki kur diyoruz. Maalesef bizim izlemiş olduğumuz yanlış politika Türkiye'nin bugün yaşamasına neden oldu."

"Gri pasaportta Veli Ağbaba’yı suçlarsa şaşırmayacağız"

Malatya'daki gri pasaport davasında beraat verilmesine ilişkin ise Veli Ağbaba, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi hepsi beraat etti. Tabi istinaf hakkı var ama hepsi beraat etti. Burada biliyorsunuz dava sürecinde birçok şey ortaya çıktı. Bu işin organize bir çete ile yapıldığı, işin içerisinde hem belediyelerin hem bir siyasal toplum kuruluşunun hem eski belediye başkanının olduğu ortaya çıktı. 7 bin euro civarında para alarak, insanların yurtta götürüldüğü gri pasaportu, hizmet pasaportuyla ortaya çıktı. Malatya ile ilgisi olmayan Bingöl’de, Diyarbakır'daki insanların Yeşilyurt belediyesini kullanarak VIP insan kaçakçılığı yapıldığı ortaya çıktı. Maalesef bu yargının ne kadar bağımsız olduğu ve yargının ne kadar siyasi bir karar verdiğini hep birlikte gördük. Oradaki insanlar bile buna şaşırmıştı. Herhalde yakında bu olayın ortaya çıkartan CHP meclis grubunu ya da bunu Türkiye kamuoyuna getiren Veli Ağbaba’yı suçlarsa şaşırmayacağız. Ama burada organize bir çetenin yaptığı bir insan kaçakçılığı var. Bu olayın takibindeyiz." (ANKA)

 

Suriye'de savaş alevlendi; HTŞ liderliğindeki gruplar ilerliyor

Suriye'nin Hatay sınırındaki İdlib kentini kontrol eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ‘terör organizasyonları’ listesinde bulunan cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam (HTŞ) önderliğindeki silahlı gruplar, 27 Kasım'da Şam yönetimi kontrolündeki Halep'e geniş bir harekât başlattıklarını duyurdu. İdlib ile Halep birbirine sınır iki kent. Suriye'nin ikinci büyük kenti olması yanı sıra iç savaş öncesinde ülke ekonomisinin kalbi olarak bilinen Halep'te 2016'dan bu yana ilk kez kendisine muhalif silahlı gruplarla Şam yönetimi arasında çatışma yaşandı. Çatışmalar sonunda HTŞ liderliğindeki gruplar Halep'te kontrolü sağladı. Son olarak Hama'da da HTŞ liderliğindeki gruplar tarafından kontrol sağlandı ve gruplar Humus'a doğru yöneldi. 

Mart 2020'de Rusya ve Türkiye, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkes ilan etmiş; iki ülke ordularının bölgede ortak devriyeler gerçekleştireceği açıklanmıştı. Şu anda bölgede Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait çok sayıda gözlem noktası bulunuyor.

Türkiye ve Rusya'dan ilk açıklamalar

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'nın, silahlı grupların saldırısını "Suriye'nin egemenliğinin ihlali" olarak gördüğünü açıkladı. Peskov, "Biz Suriyeli yetkililerin bölgeye bir an önce düzen getirmesinden ve anayasal düzeni yeniden tesis etmesinden yanayız” dedi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep'te yaşanan çatışmalarla ilgili açıklamasında "İdlib'e yönelik son dönemdeki saldırıların" altını çizdi ve "son günlerde yaşanan çatışmaların bölgedeki gerginliği istenmeyen şekilde artırdığına" dikkat çekti. "Yeni ve daha büyük istikrarsızlıklara yol açılmaması ve sivil halkın zarar görmemesi, Türkiye bakımından büyük önem teşkil etmektedir" diyen Keçeli, "Gelişmeleri, Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne atfettiğimiz önem ve terörle mücadeleye verdiğimiz öncelik çerçevesinde çok yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Halep'in ardından Hama'ya girildi; gözler Humus'ta

Suriye'de Kaide kolu Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile diğer cihatçı örgütler, 27 Kasım'da başlattıkları taarruzda 30 Kasım'da Halep'i almalarının ardından kapılarına dayandıkları Hama'ya da girdi.

Bölgedeki kaynaklara göre, HTŞ grupları, Humus kent merkezine 10 kilometre kadar yaklaştı. Suriye ordusunun direniş göstermemesi halinde HTŞ güçlerinin kent merkezine ulaşabileceği belirtiliyor. HTŞ’nin Humus’a yaklaşması sonrası harekete geçen Suriye hükümetine muhalif yerel silahlı gruplar, ordu güçlerinin kontrol noktalarına saldırılar başlattı

"Astana'nın yarattığı sessizlik ortamı iyi kullanılamadı" vurgusu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İranlı Bakan'ın Suriye'deki çatışmaların alevlenmesinden hemen sonra yaptığı Türkiye ziyareti sırasında gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında konuştu. İran Dışişleri Bakanı, "Biz inanıyoruz ki siyonist rejiminin bu gerilimin çıkması hususundaki rolünü göz ardı etmek büyük hata olur" derken Bakan Fidan da "Suriye’deki olayları herhangi bir dış müdahale ile açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır. Bu, Suriye ile ilgili gerçekleri anlamak istemeyenlerin sığındığı bir sığınaktır" ifadelerini kullandı. 

Fidan ayrıca bölgedeki gerilimin artmasında Astana sürecinin yarattığı sessizliğin doğru değerlendirilememesinin etkili olduğunu şu sözlerle aktardı:

"Suriye'deki iç savaşın Astana süreciyle belli bir noktada durdurulması ve tarafların belli bir statüko içerisinde ateşkes halinde olması çok önemli bir başarıydı. Bu başarının hayata geçmesinde özellikle Türkiye, Rusya ve İran'ın çok büyük bir payı var. Diğer taraftan taraflar hem muhalefet hem rejim, bu üç ülkenin ortaya koyduğu çerçeveyi de büyük ölçüde takip ettiler. Fakat geçtiğimiz yıllar içerisinde biz bu sürecin, bu sessizlik sürecinin gerçekten büyük bir siyasi çözüme ulaşmada bir fırsat teşkil etmesini çok istedik"

Fidan ayrıca, Türkiye'nin "rejim değişikliği gibi bir derdinin" olmadığını söyledi. 

ABD, Britanya, Fransa ve Almanya'dan ortak açıklama

ABD, Britanya, Fransa ve Almanya; Suriye'deki çatışmalarla ilgili olarak yayımladıkları ortak deklarasyonda şu ifadeler kullanıldı: 

"Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor; daha fazla yerinden edilmenin ve insani yardım erişiminin engellenmesinin önlenmesi için tüm taraflara gerilimi azaltma ve siviller ile altyapının korunması çağrısında bulunuyoruz. Mevcut tırmanış, çatışmaya BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye'nin öncülüğünde siyasi bir çözüm bulunmasına duyulan acil ihtiyacın altını çizmektedir"

Bölgede hangi güçler bulunuyor?

Suriye, Rusya ve İran; yeni saldırı dalgasının HTŞ destekli silahlı grupların Halep'in kontrolünü tamamen ele geçirmesine yol açabileceğinden endişe ediyor.

İran Devrim Muhafızları'nın önemli komutanlarından Kioumar Pourashemi'nin Halep'teki çatışmaların ilk saatlerinde öldürüldüğü bildirilirken, Rus hava saldırıları özellikle Suriye ordusunun önemli bir akaryakıt üssünün bulunduğu Han Al-Asal'da yoğunlaştı.

Şam yönetimi, Rusya tarafından eğitilen ve eskiden "Kaplan Kuvvetleri" olarak bilinen 25. Özel Kuvvetler Tümeni'ni bölgeye konuşlandırdı. Şam tarafından konuşlandırılan birlikler arasında Filistin Kudüs Tugayı ve Rus yapımı modern T-90 tankları ve T-72'nin geliştirilmiş versiyonlarıyla donanmış 4. Suriye Tümeni yer alıyor.

Yıllardır İdlib'i kontrol eden ve eski adı El-Nusra Cephesi olan, kendilerini cihatçı olarak tanımlayan HTŞ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin "terör organizasyonları" listesinde bulunuyor. Türkiye de HTŞ'yi "terör örgütü" olarak kabul ediyor. 

Türkiye-Suriye normalleşme çabaları

Saldırılar, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme çabalarının hızlandığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme isteğinin dile getirildiği bir dönemde gerçekleşiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Suudi Arabistan ve Azerbaycan'a yaptığı ziyaretlerin ardından uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada “Hâlâ Esad ile görüşmeyi umuyorum. Çünkü Suriye ile Türkiye arasındaki terör yapılarını yok etmemiz gerekiyor. Suriye’de adil ve kalıcı bir barışın temeli var. Bunu sağlamak için atılacak adımlar net ve açıktır. Normalleşme için Suriye tarafına elimizi uzattık. Bu normalleşmenin Suriye topraklarında barış ve huzurun kapılarını açacağına inanıyoruz" demişti. 

 


NAMIK DURUKAN YAZDI

Münbiç’e büyük saldırı için hazırlık yapılıyor, SMO güçleri Münbiç’e büyük sevkiyat yaptı: Sabah harekat beklentisi

HTŞ, Hama’ya 5 kilometre yaklaştı; birçok ilçe, köy ve askerî tesis HTŞ’nin kontrolüne geçti: Hedefteki Humus alınırsa Şam’ın önü açılacak

PYD/YPG, Fırat’ın batısını boşaltıyor: Tel Rıfat’tan sonra Menbiç’ten de çekiliyorlar

Kuzeybatı Suriye’de şiddetli çatışmalar: Harita değiştiren operasyonda Batı Halep’e yoğun bombardıman

HTŞ liderliğindeki gruplar bir kez daha şehrin kapılarına dayandı; Halep’e 5 kilometre yaklaştılar 

HTŞ liderliğindeki gruplar Halep’in dış mahallelerine girdi, merkeze ilerliyor: Şam-Halep karayolu da kontrollerine girdi

Rus savaş uçakları Halep'i vurdu: HTŞ destekli gruplar, YPG’nin kontrolündeki havaalanına saldırı hazırlığı yapıyor

İdlib tamamen HTŞ liderliğindeki silahlı grupların kontrolüne girdi, istikamet Hama: Gruplar kente girmeye başladı

SMO, Tel Rıfat ve Afrin bölgesinde saldırıya geçti; PYD/DSG cepheleri ateş altına alınıyor

Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girdi: 'Sırada Münbiç var' iddiası

Fırat’ın batısını boşaltıyorlar: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da İran milislerine sınırlı harekât başlatacak iddiası

Münbiç’e büyük saldırı için hazırlık yapılıyor, SMO güçleri Münbiç’e büyük sevkiyat yaptı

SMO ilerlemesi yavaşladı, Suriye’de Şam güçlerinden sınırlı karşı koyma: ABD güçleri Deyrizor’da alan genişletmek için İranlı gruplara yeni operasyon hazırlığında

Suriye ordusu iki gün sonra geri çekildi; HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar, Hama’ya girdi

 




 
 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Umut Ozan Darıcı | TFF Başkanı'nın tehditlerine tutunacak kadar düştünüz mü?

TIKLAYIN - Kürtçe ders seçen öğrenci sayısı 35 bine çıktı: “Anadilde eğitime talep var ama engel çok, MEB ideolojik değil pedagojik yaklaşmalı”

TIKLAYIN - Bursa Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde işkence iddiası: “Ters kelepçeli şekilde tekmelendik, küfürler edildi’’

TIKLAYIN - Sinemada bugün: 11 film vizyona girdi

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz | Kimyasal savaşa kurban gidiyoruz!

TIKLAYIN - Ünlü fenomenden vasiyet dansı: 85 yaşındaki sevgilisinin hastane odasında dans etti

TIKLAYIN - Bakanlık ifşa etmeye devam ediyor: Zeytinyağına tohum yağı karıştırmışlar!

TIKLAYIN - Rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Prof. Dr. İlber Ortaylı: Nazar mı değdi nedir, taburcu olacak durumdayım