Gündem

CHP Gençlik Kolları'ndan Diamond Tema'ya destek: Açılan soruşturmadan endişeliyiz

19 Haziran 2024 11:57

CHP Gençlik Kolları, şeriat karşıtı açıklamaları nedeniyle hakkında hedef gösterilen ve yakalama kararı çıkartılan YouTuber "Diamond Tema"ya destek mesajı yayımladı. CHP ilçe gençlik örgütleri, ifade özgürlüğüne vurgu yaptı. 

Diamond Tema, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekle suçlanıyor. Başlatılan resen soruşturmanın ardından, yurt dışında olan Tema hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yaşanan gelişmelerin ardından CHP'den Diamond Tema'ya destek geldi.  Ataşehir ve Kadıköy'deki CHP Gençlik Kolları, soruşturmanın ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu savundu. 

"Derin bir endişeyle karşılıyoruz"

CHP Ataşehir Gençlik Kolları'nın "Türkiye Cumhuriyeti İlkeleri Kişilerin Üstündedir" başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk ilkeleriyle kurulmuş, insan haklarına saygılı, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. İfade özgürlüğü, demokrasimizin temel taşıdır ve herkesin düşüncelerini serbestçe ifade edebilmesini sağlar. Diamond Tema'ya yönelik açılan soruşturmayı derin bir endişeyle karşılıyoruz.

İfade özgürlüğü, farklı görüşlerin barış içinde tartışılmasını ve toplumsal ilerlemenin motoru olmasını sağlar. Hukuk devleti ilkesine göre, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı korunmalıdır; bu çerçevede yapılan soruşturmaların, adaletin üstünlüğünü korumak adına dikkatle yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz.

"İfade özgürlüğünün doğal bir sonucudur"

Toplumsal barış ve huzur, farklılıkların kabul edildiği, adaletin sağlandığı bir ortamda mümkündür. Diamond Tema'nın eleştirileri, ifade özgürlüğünün doğal bir sonucudur ve demokratik bir toplumun gereğidir. Bu çerçevede yapılan her türlü soruşturmanın, toplumun farklı kesimlerinin haklarını koruma amacını taşıması elzemdir.

Cumhuriyet Halk Partisi Ataşehir Gençlik Kolları olarak, ifade özgürlüğüne yönelik bu tür soruşturmaların anasayamızla güvence altına alınmış ifade özgürlüğüne zarar verdiğine inanıyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ileriye yönelik adımlarında demokratik ilkelerin önemini vurgulamaya devam edeceğiz.

"Herkes ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir"

CHP Kadıköy Gençlik Kolları da şu açıklamada bulundu:

T.C. Anayasası Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

T.C. Anayasası Madde 5: Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.

T.C. Anayasası Madde 10: Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

"Bu ‘yakalama' kararını kabul etmiyoruz"

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın hükümleri açıktır. 22 yıllık AKP iktidarında anayasa hükümlerinin içi boşaltılmış, yandaş için zorunlu muhalif için ihtiyarı sayılmıştır. Bu zihniyet o kadar kirlenmiştir ki AYM kararlarını uygulamamış ve hatta iktidar ortağı tarafından AYM'nin kapatılması istemi gündeme gelmiştir.

Diamond Tema, şeriatçı liberteryen Asrın Tok ile yaptığı yayında hiçbir hakaret etmemesine rağmen şeriatın olumsuz yanlarını dile getirdiği için siyasal islamcıların hedefi haline geldi. Siyasal islamcıların sesine kulak veren savcılar harekete geçti ve Diamond Tema hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

CMK'ya uygun olmayan bu ‘yakalama' kararını kabul etmiyoruz. Şeriatın olumsuzluklarını yüzünüze vurdu diye bir insanı hukuka aykırı bir şekilde alıkoymaya çalışan zihniyeti reddediyoruz. Türkiye Devleti, laik bir cumhuriyettir.

Ne olmuştu? 

Tema, geçtiğimiz günlerde “Yer6 Film” isimli YouTube kanalına konuk olmuş ve sosyal medya fenomeni Asrın Tok ile “şeriat” konulu bir tartışma programına katılmıştı. Programın ardından kendisine gelen bazı ölüm tehditlerini X hesabında paylaşan Tema’ya sosyal medyada destek yağdı.

Tema’ya desteğini açıklayan binlerce Türk X kullanıcısı, pazar akşam saatlerinde başlattıkları “#DiamondTemaYalnızDeğildir” etiketini, Türkiye özelindeki trend başlıklar listesinin ilk sırasına taşıdı.

Bu gelişmelerin ardından, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Salı günü öğle saatlerinde resmi X hesabında yaptığı bir açıklamada, Tema hakkında yakalama kararı çıkarıldığını açıkladı.

Sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşımda Tunç şu cümleleri kaydetti:

"Yer6 adlı sosyal medya hesabında paylaşılan video içeriğinde Peygamberimizle ilgili kullanılan hakaret içerikli, çirkin ve provokatif ifadeler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan, paylaşımın yapılmasının ardından derhal 16.06.2024 tarihinde resen soruşturma başlatılmış olup, şüpheli Diamant Tema’nın yurtdışında olması nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır.

İslam dini ve sevgili Peygamberimizle ilgili kullanılan tahrik edici, çirkin ve provokatif ifadeler asla kabul edilemez.

Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir."

TIKLAYIN - Hakkında soruşturma açılan Diamond Tema: O zevki tattırmayacağım

TIKLAYIN | Diamond Tema'ya soruşturma: İletişim Başkanlığı duyurdu; erişim engeli talep edildi

TIKLAYIN | Ahmet Hakan’dan Diamond Tema’ya: Böyle ateistlik olmaz arkadaş!