09 Nisan 2025 10:20
Güncelleme: 09 Nisan 2025 10:30
CHP kaynakları, eski Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Demirtaş neden içeride?" sözleri nedeniyle MHP'nin şikayeti üstüne hazırlanan iddianameyi değerlendirdi. Kaynaklar, "Öcalan’ı Meclis’e davet edenlerin, Demirtaş ile ilgili, ‘Neden içeride?’ diye soranları terörist ilan etmesini ciddiye almıyor, halkımızın da bu ikiyüzlülüğü gördüğünü biliyoruz" ifadelerini kullandı.
MHP’nin, “Bahçeli’nin talimatı ile” vazgeçtiği Kılıçdaroğlu’na yönelik, “Suçu ve suçluyu övme” davasının iddianamesi, Ekim 2024’te TBMM’de başlayan ve “Silah bırakma” çağrıları ile devam eden sürece ayna tutuyor. Ekim 2024’teki Meclis konuşmasında, “Öcalan’ın Meclis’te konuşması” çağrısını yapan Bahçeli’nin Genel Başkan olduğu MHP’nin Şubat 2022 tarihli şikayet dilekçesinde, “Demirtaş neden içeride?” diye soran Kılıçdaroğlu’nun, “Suçluyu övdüğü” iddia edildi.
BirGün'ün haberine göre; MHP’nin tutumuna yönelik değerlendirmelerde bulunan CHP kaynakları, “İçinde bulundukları çelişkiyi topluma anlatmakta zorlanıyorlar. Bu hamle de onları çelişkiden kurtaramayacak” dedi.
MHP’nin, Kılıçdaroğlu’nun eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili sözlerini, “Suçluyu övme” olarak değerlendirmesinin sürpriz olmadığını belirten CHP kaynakları, sözlerini şöyle sürdürdü:
“O gün şaşırmadığımız gibi bugün de şikayetten vazgeçilmesine şaşırmıyoruz. CHP olarak Kürt sorununa tarihsel olarak en tutarlı yaklaşan siyasi partilerden biriyiz. Dün ak dediğimize bugün kara demiyoruz. Kürt sorununu inkar etmiyor, çözümün adresi olarak TBMM’yi işaret ediyor ve şeffaflık istiyoruz. Öcalan’ı Meclis’e davet edenlerin, Demirtaş ile ilgili, ‘Neden içeride?’ diye soranları terörist ilan etmesini ciddiye almıyor, halkımızın da bu ikiyüzlülüğü gördüğünü biliyoruz.”
Ne oldu?MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi" çağrısı yaptığı PKK'nın lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan'ın çağrısında "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum" ifadeleri yer aldı. Öcalan, "Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın" dedi. Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısına ek olarak gönderdiği "Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" notu da okundu. Öcalan'ın, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını da istedi. PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı. |
© Tüm hakları saklıdır.