06 Nisan 2025 08:00
Güncelleme: 07 Nisan 2025 09:58
T24 Haber Merkezi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), "partiye kayyım atanmasını engellemek amacıyla" aldığı karar doğrultusunda, 21. Olağanüstü Kurultayı'nı bugün Ankara'da yapıyor. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın adaylıktan çekilmesi ve eski milletvekili Berhan Şimşek'in başvuruyu zamanında yapamaması nedeniyle, Özgür Özel kurultayda genel başkanlık için tek aday oldu. Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; 1323 delegenin 1276'sı oyunu kullandı, 1171 oy geçerli sayılırken, geçersiz oy sayısı ise 105 oldu. Özgür Özel, geçerli 1171 oyun tamamını alarak yeniden CHP Genel Başkanı seçildi.
Özel'in genel başkan seçildiği 38. Olağan Kurultay'da Kemal Kılıçdaroğlu'na oy veren 359 delege, bu seçimde tek aday olan Özel'e oy verdi. 38. Olağan Kurultay'da Kılıçdaroğlu'na oy veren 152 delege ise mevcut başkan Özel'den yana oy kullanmadı. 47 delege sandığa gitmezken 105 delege geçersiz oy kullandı.
PM ve YDK üyelikleri için oylama saat 20.10 itibarıyla başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, oylamanın ilk dakikalarında 60 kişilik PM'yi belirlemek üzere oyunu kullandı. Oy verme işlemi yaklaşık üç buçuk saat sürdü ve 23.50 itibarıyla tamamlandı.
Genel Başkanı seçimlerinin tamamlanmasının ardından gözler Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimlerine çevrildi.
Parti Meclisi için 181 aday, Yüksek Disiplin Kurulu için 51 aday başvurdu. Özgür Özel'in anahtar listesi ile İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı'nın Denge ve Dayanışma listeleri belli oldu.
Özel'in PM seçimi için hazırladığı anahtar listesinde dikkati çeken isimler yer aldı. Anahtar listede, mevcut PM yönetiminde olan 10 kişiye yer verilmedi. Özel'in listesinde ayrıca, eski başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yakınlığı ile bilinen Ali Haydar Hakverdi, Semra Dinçer ve emekli büyükelçi Namık Tan yer aldı. 38. Olağan Kurultay'da bağımsız girdiği seçimde listeyi delerek PM'ye giren Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da Özel'in listesinde aday gösterildi. Anahtar listesinde, ''her şey çok güzel olacak'' sloganının mimarı olan ve tutuklanan Ekrem İmamoğlu için yapılan prostestolarda gözaltına alınıp tutuklanan Berkay Gezgin de yer aldı. Listede ayrıca, trafikte üç kişinin saldırması sonucu hayatını kaybeden motokurye Samet Özgül'ün kardeşi Berna Özgül de bulunuyor. Listede ayrıca, İyi Parti'den CHP'ye geçen Bahadır Erdem de yer aldı.
Salıcı'nın ''Denge ve Dayanışma Listesi' olarak tanımladığı PM aday listesinde ise eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yakın isimler dikkati çekti. Listede Faik Öztrak, Ali Öztunç, Müslim Sarı, Orhan Sarıbal, Deniz Demir gibi isimler yer alırken, en çok dikkati çeken isim eski İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu.
31 Mart yerel seçimlerinde Soyer'in yerine Cemil Tugay aday gösterilmiş, kendisine partide başka görevler teklif edilmişti. Soyer teklifleri reddettiğini açıklarken, Özgür Özel Soyer hakkında ''en büyük hayal kırıklığım'' açıklaması yapmıştı.
Oy sayımı tamamlandı. Kesin ve resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; 1323 delegenin 1276'sı oyunu kullandı. 1171 oy geçerli sayılırken, geçersiz oy sayısı ise 105 oldu. Özgür Özel, 1171 oyun tamamını alarak yeniden CHP Genel Başkanı seçildi.
Kurultayda oy verme işlemi tamamlandı, sayıma geçildi.
CHP'nin 21. Olağanüstü kurultayında delegelerin oy verme saati saat 13.30'dan 14.15'e uzatıldı.
Özgür Özel, "İrade milletindir" sloganıyla toplanan CHP 21. Olağanüstü Kurultayı'nda oyunu kullandı. Özel, oyunu kullanırken "Tarihi bir gündeyiz. Çünkü bu partiye çok büyük haksızlıklar yapıldı. Millet bunu görüyor. Bu, aynı zamanda CHP'nin erken seçim kampanyasının da başlangıcıdır. Bu, iktidarın son çırpınışları" ifadelerini kullandı.
CHP 21. Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi için oy kullanma işlemi başladı.
Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) aday olmak isteyenlerin, hazırlanan stantlarda başvuru yapabilecekleri duyuruldu. Başvurular için 30 dakika süre verildi.
CHP Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olacağını açıklayan Berhan Şimşek, adaylık için 97 delegeden imza topladığını, fakat imzaları zamanında teslim edemedikleri için Divan Kurulu tarafından adaylık başvurusunun kabul edilmediğini açıkladı.
Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:
"Cumhuriyet Halk Partisi 2. Olağanüstü Kurultayı'nda imzalarımız ve müracaatımızı 5 dakika geç kaldığımız için, divan kabul etmedi. Sayın Özgür Özel ile Sayın Murat Emir ile Sayın Ali Mahir Başarır ile konuşmama rağmen, 'Hayır vakit geçmiştir' dediler ama geçen kurultayda listeler 4 saat sonra verilebildi. Kamuoyunun ve parti kamuoyunun vicdanına teslim ediyorum. Saygılar."
Divan Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, CHP 21. Olağanüstü Kurultayı'nda tek genel başkan adayının mevcut Genel Başkan Özgür Özel olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, "Saat 10.20 itibarıyla başlatmış olduğumuz adaylık müracaatlarımız saat 10.50'de sona ermiştir. Müracaat süresi içerisinde divanımıza resmi olarak şartlara uygun yapılan tek bir müracaat vardır. Müracaat Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel'e aittir" dedi.
CHP Genel Başkan Adayı Ümit Uysal, adaylıktan çekildi. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal, “Partimi yıpratmamak için burada detaylarını ifade etmeyeceğim gerekçelerle adaylık iddiamı sürdürmeme kararı aldım. CHP için mücadelem en güçlü şekilde devam edecek. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.
TIKLAYIN - CHP kurultayında üç genel başkan adayından biri çekildi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "partiye kayyım atanmasını engellemek amacıyla" aldığı karar doğrultusunda bugün Ankara'da gerçekleştirilen 21. Olağanüstü Kurultayı'nda konuştu.
CHP lideri Özgür Özel, cuma günü kendisinden önce genel başkanlık yapan Kemal Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Hikmet Çetin ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti Genel Başkanlığı yapan Murat Karayalçın'ı kurultaya davet etmişti.
Olağanüstü kurultayda aday olmayacağını ancak katılım için davet olursa değerlendirebileceğini açıklayan eski CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dahil önceki dönem genel başkanlar da kurultaya katılım gösterdi.
Özel'in kısa açılış konuşmasının ardından olağanüstü kurultayın Divan Başkanı olarak delegelerin oyları ile Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu seçildi.
Konuşmasına şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in "Acıyı bal eyledik" şiirini okuyarak başlayan Çavuşoğlu, "Ekrem İmamoğlu'nu Silivri'ye atmak kurtuluş mu? Ömrünü cefaya harcamış, güzel-aydınlık günlerin umudu ile Türkiye'nin dört bir yanından gelen CHP sevdalısı delege dostlarım. Karanlıkları aydınlığa, geleceği umuda taşıma anlamında her daim mücadelesinde CHP'nin köşe taşlarında yerlerini alan, bugüne kadar her varlığımızda onlarla birlikte yol yürümekten gurur duyduğumuz kadınlarımız, gençlerimiz..." dedi.
Çavuşoğlu, CHP'nin önceki genel başkanları Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Erdal İnönü'yü rahmet ve minnetle anarken, kurultaya katılan Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu'na da teşekkürlerini iletti.
CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayı, İstiklal Marşı'nın okunması ve Genel Başkan Özgür Özel'in kısa konuşmasıyla başladı.
Olağanüstü kurultayın başlamasından hemen önce CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun X hesabından kurultay mesajı paylaşıldı:
İmamoğlu'nun mesajı şu şekilde:
"Partimizin 21. Olağanüstü Kurultayı her açıdan olağanüstü bir dönemde toplanıyor. Milletimiz bugün ağır bir kuşatma altındadır. Bu kuşatma hukuk ve demokrasiye bağlı olmadığını açıkça ilan eden, kendisini devletin sahibi gören baskıcı bir iktidarın kuşatmasıdır. Bu iktidar, karşısında rakip aday istemiyor, rakip parti istemiyor, serbest ve adil seçimler yapılsın istemiyor. Tek dertleri var; ekonomiden sağlığa, eğitimden adalete kadar her alanda ülkeyi felakete sürükleyen tek adam sistemini ayakta tutabilmek. Fakat hiçbir baskıcı sistem, millete rağmen ayakta kalamaz. Milletin haysiyeti, kendi iradesine ve geleceğine sahip çıkma kararlılığı her türlü zorbalığın üstündedir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurultayları ilk günden beri bu haysiyetin, bu kararlılığın simgeleştiği, bu mücadelenin şekillendiği yerler olmuştur. Hiç kuşkum yok, kurultayımız bugün de aynı yolu izleyecektir. Partimiz, millî görevini tamamlama gereğini her görüşün üstünde tutacak, Cumhuriyetimizin temel ilkeleri doğrultusunda özveriyle, kararlılıkla yürüyecek ve muhakkak başaracaktır. Sonuna kadar birlikte yürüyeceğimiz bu onurlu yolda karşımıza çıkaracakları zorluklar, yaşatacakları eziyetler birer teferruattan ibarettir. Bu duygularla, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’e ve bütün kurultay delegesi yol arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar, başaracağız! Haksızlığı, zorbalığı yeneceğiz. Özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin iktidarını hep birlikte inşa edeceğiz. Kararlı tavrınız, mücadeleniz için size teşekkür ediyor; milletimize umut ve cesaret vereceğine inandığım kurultayımızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."
CHP Lideri Özgür Özel, CHP'nin olağanüstü kurultayının yapılacağı salona geldi. Partililer ile tokalaşan Özel, önceki genel başkanları ile de selamlaştı.
CHP Kurultayı'nda, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için Genel Başkan Özgür Özel'in yanındaki koltuk ayrıldı.
Nazım Hikmet Kültür Salonu önüne vatandaşların gelmeye başladıkları kameralara yansıdı. Ayrıca kültür merkezi çevresinde PM'ye girmek isteyen adayların afişlerinin asıldığı görüldü.
"Kayyım" riskine karşı olağanüstü kurultayCHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasından 2 gün sonra yaptığı açıklamada, 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultay'da delegelere "para karşılığında oy kullandırıldığı" iddiasıyla başlatılan soruşturmayı "konusuz" bırakarak "kayyım atanmasını engellemek" için 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gideceklerini açıklamıştı. Kayyım atamalarına ve İmamoğlu'nun tutuklanmasına tepki olarak "İrade milletindir" sloganıyla 21'inci kez toplanan CHP kurultayı, bugün Ankara'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılıyor. Genel başkanlık için 3 adayEski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmayacağını açıklamasının ardından, kurultayda Özgür Özel'in genel başkanlık için tek aday olması bekleniyordu. Ancak Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve ve eski İstanbul milletvekili Berhan Şimşek de aday olacaklarını duyurdu. Uysal ve Şimşek'in resmen aday olabilmesi için delegelerin en az yüzde 5'inin oyuyla genel başkanlığa aday gösterilmesi gerekiyor. CHP'li belediyelere yönelik operasyonlar, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ve partiye kayyum olasılığının tartışıldığı bir süreçte gerçekleşen kurultayın, CHP delegesini konsolide edeceği ve Özel'in kurultaydan daha da güçlenerek çıkacağı yorumu yapılıyor. Oğuz Kaan Salıcı'dan karşı listeKurultay'da asıl yarışın Parti Meclisi (PM) için olması bekleniyor. CHP yönetimi, PM seçimini gerekli koşulları taşıyan partililerin aday olabileceği ve delegelerin de bunlar arasından seçim yapabileceği "çarşaf liste" ile yapılmasını kararlaştırdı. Ancak CHP lideri Özel'in PM'de yer almasını isteyen isimleri içeren bir "anahtar liste" çıkarmasına da kesin gözüyle bakılıyor. "Anahtar liste", resmi olmasa da delegelere çarşaf liste içinden kimleri seçecekleri konusunda bir anlamda "kılavuz" olarak nitelendiriliyor. 31 Mart yerel seçimlerindeki başarı nedeniyle Özel'in PM'de çok geniş kapsamlı değişiklik yapması beklenmiyor. Ancak parti yönetimine bazı deneyimli siyasetçileri ve milletvekillerini alabileceği belirtiliyor. Bazı CHP kurmayları Özel'in, parti içindeki farklı kanatların temsiline olanak sağlayacak bir liste çıkarabileceğini dile getiriyor. Genel başkan adayı çıkarmayan parti içi muhalefet de hesabını PM üzerinden yapıyor. Bir grup milletvekili, genel merkeze karşı ortak liste çıkarmayı ya da bireysel adaylarla Özel'in listesini delmeyi planlıyor. 38. Olağan Kurultay'da Özel'e karşı alternatif liste çıkaran İstanbul milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, "denge ve dayanışma" adı altında karşı liste çıkaracak. 'Gölge kabine'ye İmamoğlu revizyonuKurultayın ardından CHP lideri Özgür Özel, yeni PM içinden Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) belirleyecek. Özel, genel başkan seçildiği 38. Olağan Kurultay'ın ardından parti yönetiminde yeni bir yapılanmaya giderek, sayısı 24'e çıkarılan MYK üyeleri içinden 18 kişilik "gölge kabine" açıklamıştı. MYK üyelerinin 6'sı ise parti işleyişinden sorumlu. Olağanüstü kurultayın ardından gölge kabinenin MYK içinden belirlenmesinden vazgeçilerek, cumhurbaşkanı adayının çalışmalarında aktif rol alacak bir yapıya dönüştürülebileceği belirtiliyor. Partinin cumhurbaşkanı adayı ilan ettiği İmamoğlu da Ankara ve İstanbul'da cumhurbaşkanlığı çalışma ofisleri kuracaklarını açıklamıştı. Parti kulislerinde gölge kabinenin, İmamoğlu'nun tercihi doğrultusunda şekilleneceği ve seçim kampanyasında rol alacak şekilde yapılandırılacağı konuşuluyor. |
© Tüm hakları saklıdır.