Gündem

Bakan Uraloğlu'ndan kişisel bilgi sızıntısı açıklaması: Pandemi döneminde önlenemedi ama güncel olarak böyle bir şey yok

Muhalefet, veri sızıntısı iddiaları üzerine iktidara yüklendi, Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarına tepki gösterdi

12 Eylül 2024 08:08

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyonun kişisel verilerinin çalındığı iddiasına ilişkin olarak, "Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte maalesef o önlenemedi ama şu anda güncel bir bilgi sızdırılması yok" dedi. Muhalefetten ise Bakan'ın açıklamaları sonrasında ağır eleştiriler geldi. Dezenformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada da, Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarının çarpıtıldığı belirtilerek, "Halihazırda sızdırılmış bir veri olmadığı gibi Google'dan yardım istenmesi de söz konusu değildir" denildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Bakan Uraloğlu'nun söz konusu açıklamasını "veri sızıntısı iddiasını doğrulama" olarak değerlendirdi;"Kimlik bilgilerimiz kim bilir kimlerin elinde. Utanmazlık, yüzsüzlük arşı aştı. Başka bir ülkede olsa kimse koltuğunda oturamaz" ifadelerini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da, "Milli güvenliğimizi tehdit eden bu bilgiler, iktidarınızın iş bilmezliklerinden dolayı kimlerin eline geçti?” diye sordu.

Free Web Turkey'den Ali Safa Korkut'un haberine göre; resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon yurttaşın ad, soyad, tc kimlik numarası, aile sıra numarası, birey sıra numarası, doğum tarihi, doğum yeri; nüfusa kayıtlı oldukları il, ilçe ve köy, medeni durum, ölüm tarihi, ikamet adresi ve cep telefonu numarasından oluşan kişisel verilerinin çalındığı iddia edilmişti. Haberde, bilgisayar korsanlarının, ele geçirdikleri verileri “Yenilenmiş TC”, “Adres”, “GSM”, “101m” ve “GSM” (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), “Bu doğrultuda, kritik öneme sahip olduğu iddia edilen bazı verilerin sisteminize başarıyla yüklendiğini önemle dikkatinize sunarız” ifadesiyle Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını ileterek, “acil” koduyla “derhal” kaldırılmalarını istediği öne sürülmüştü.

TIKLAYIN - 108 milyon yurttaşın tüm kişisel verileri çalındı, BTK verileri koruyamadığını kabul ederek Google'dan yardım istedi

Bakan Uraloğlu: Pandemi sürecinde sağlık sisteminden bir sızıntıdır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 9 Eylül'deki kabine toplantısı çıkışında gazetecilere siber güvenlik konusunda, "Siber olaylara müdahale konusunda başarı noktasında Avrupa'da 6., dünyada 11. sıradayız. Çok çok iyiyiz" dedi. 

Uraloğlu, bir gazetesinin "Sosyal medyada 85 milyonun verisinin, kişisel bilgilerinin çalındığında dair bir şeyler geziyordu. Bununla ilgili ne söylersiniz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Hatırlarsanız pandemi sürecindeki sağlık sisteminden bir sızıntı. Onun haricinde yok. İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir bilgi yok. Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte maalesef o önlenemedi ama şu anda güncel bir bilgi sızdırılması yok."

CHP'li Bulut: Başka bir ülkede olsa kimse koltuğunda oturamaz

Söz konusu haber veri güvenliğine ilişkin tartışma yaratırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut konuya ilişkin olarak X hesabından yaptığı paylaşımda, "Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı. Kimlik bilgilerimiz kim bilir kimlerin elinde? Utanmazlık, yüzsüzlük arşı aştı! Başka bir ülkede olsa kimse koltuğunda oturamaz" dedi. 

Ali Mahir Başarır: Milli güvenliğimizi tehdit eden bu bilgiler kimlerin eline geçti?

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da "Milli güvenliğimizi tehdit eden bu bilgiler, iktidarınızın iş bilmezliklerinden dolayı kimlerin eline geçti" diye sordu.

Konuyu bir yıl önce TBMM’de ilk defa gündeme getirdiklerini hatırlatan Başarır yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bir yıl önce, milyonlarca yurttaşımızın kişisel bilgilerinin çalındığını TBMM'de ilk defa gündeme getirmiştik.Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon yurttaşımızın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı. Sayın Bakan, milli güvenliğimizi tehdit eden bu bilgiler, iktidarınızın iş bilmezliklerinden dolayı kimlerin eline geçti? Bunun hesabını vermelisiniz."

Dezenformasyon Merkezi'nden açıklama

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Dezenformasyon Merkezi, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile basın mensupları arasında geçen bir diyalogun kasıtlı biçimde manipüle edildiği tespit edilmiştir. Bahse konu haberlerde geçen, "85 milyon vatandaşımızın verilerinin çalındığı ve BTK'nın Google’dan verilerin çalınmasıyla ilgili yardım istediği" yönündeki iddialar tamamen asılsızdır.

Halihazırda sızdırılmış bir veri olmadığı gibi Google'dan yardım istenmesi de söz konusu değildir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun konuya ilişkin bir soruya verdiği cevap bağlamından koparılarak, '85 milyonun kimlik bilgileri çalındı' şeklinde servis edilmektedir.

Bazı vatandaşların şifrelerinin çalınması yoluyla sistemde kayıtlı bulunan beyana dayalı adres bilgilerinin elde edildiği bulguları üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca gerekli hukuki işlemler tesis edilmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz."


Berlin Film Festivali’ni kahkahaya boğan Türk: Faruk