Ekonomi

CHP'li Cevdet Akay'dan Mehmet Şimşek'e "vergide adalet" eleştirisi

CHP'li Cevdet Akay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi adaleti konusundaki açıklamalarını eleştirerek vergi yükünün adil ve dengeli bir şekilde dağıtılmadığına dikkat çekti

24 Temmuz 2024 21:42

Dün Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde CHP grubu adına konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, mevcut vergi politikalarının toplumun geniş kesimlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle dar gelirli vatandaşların vergi yükü altında ezildiğini vurgulayan Akay, “Vergi adaleti sağlanmadan ekonomik adalet mümkün değildir” ifadelerini kullanarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i eleştirdi. 

"Vergide adalet sağlanmıyor, yük dengeli dağılmıyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2007 yılından bu yana "vergide adalet" üzerine yaptığı konuşmaları hatırlatan Akay, bu süre zarfında Şimşek'in yaklaşık 11 kez vergi adaletinden bahsettiğini belirtti. Akay, Şimşek'in sosyal medya hesaplarından da vergiyi tabana yayma açıklamalarının bulunduğunu, ancak bu söylemlere rağmen vergide adaletin sağlanamadığını ve vergi yükünün dengeli bir şekilde dağılmadığını vurguladı.

Akay, Türkiye'de gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık üçte birinin kayıt dışı ekonomiden oluştuğunu, bunun yaklaşık 300 milyar dolarlık bir tutara denk geldiğini ifade etti. Kayıt dışı ekonominin yarısının bile kayıt altına alınıp vergilendirilmesi durumunda, 2024 yılı bütçesinin 1 trilyon 254 milyarlık faiz giderinin ödenebileceğini belirten Akay, bu adımların atılmadığın dikkat çekti.

"530 Milyarlık vergi cezasının sadece 60 milyarı tahsil edildi"

Akay, 2023 yılında tahakkuk eden 530 milyar TL'lik vergi cezasının sadece 60 milyar TL'sinin tahsil edilebildiğini, tahsilat oranının %11,4 olduğunu belirtti. Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) ve yap-işlet-devret projelerinde gerekli vergi tahsilatının yapılmadığını ifade eden Akay, bu projelerden elde edilen gelirlerden yeterince vergi alınamadığını söyledi.

Akay, KÖİ projelerinde kurumlar vergisi oranının %25'ten %30'a çıkarılmasının ek gelir sağlamada yetersiz kaldığını vurguladı. 2005'ten bu yana, KÖİ ve yap-işlet-devret projelerinden elde edilen 79,5 milyar dolarlık gelirin yanı sıra, bu firmalara her yıl 5 milyar dolar ödendiğini ve 2023 yılında yaklaşık 162 milyar TL ödeme yapılmasının beklendiğini belirtti. Ancak, bu projelerden sağlanan kurumlar vergisi tahsilatının yeterli olmadığını dile getirdi.

"33 Milyar kaynak arayan iktidar savurganca harcamalara devam ediyor"

Akay, iktidarın kaynak arayışında olmasına rağmen savurgan harcamalar yaptığını belirtti. Asgari kurumlar vergisinin %10 olarak belirlendiğini, bunun en az %15 olması gerektiğini ve bu öneriyi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da sunduklarını söyledi.

Emekliye 2.500 TL vermek için 33 milyar TL kaynak arandığını, ancak büyük harcamalar yapılırken bu alanların yeterince vergilendirilmediğini eleştiren Akay, CHP'nin en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilmesi ve asgari ücretin 25 bin TL'ye çıkarılması önerisini hatırlattı.