Politika

CHP'li Gökçen: Anayasa Mahkemesi bile kendi ifade özgürlüğünü kullanamaz hale geldi

"Instagram’ı kapatmanın, esnafın kepengini kapatmaktan hiçbir farkı yok"

02 Ağustos 2024 15:10

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, dün Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararının AYM’nin sosyal medya hesabından kaldırılmasına ve Instagram'a erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi. Gökçen, “Artık Anayasa Mahkemesi bile kendi ifade özgürlüğünü kullanamaz hale geldi” dedi. Gökçen, "2024 yılında Instagram’ı kapatmanın, sokaktaki vatandaşın ağzını kapatmaktan, esnafın kepengini kapatmaktan hiçbir farkı yok. Sansürü reddediyoruz"ifadelerini kullandı.

CHP Adalet Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) X platformu üzerinden yaptığı paylaşımın kaldırılması ve Instagram'a BTK erişim engeli getirilmesi üzerine açıklama yaptı. Gökçen, "Vatandaşlar ifade özgürlüğünün derdine düşmüşken artık Anayasa Mahkemesi bile kendi ifade özgürlüğünü kullanamaz hale geldi" dedi.

Anayasa Mahkemesi, İletişim Başkanlığı'na 'dezenformasyonla mücadele' görevi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ndeki bazı maddeleri, "basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ettiği" gerekçesiyle iptal etti. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM, X üzerinden "İletişim Başkanlığının Basın Özgürlüğü ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Etmesine İmkân Tanıyabilecek Kuralların İptali" paylaşımı yaptı ancak bu paylaşım daha sonrasında kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan yapılan ilk açıklama ile kararın erişime açık olduğu ancak yoğunluk sebebi ile siteye erişimin sağlanamadığı belirtildi.

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin üzerinde baskı oluşturulduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Anayasa Mahkemesi hesabı, İletişim Başkanlığı aleyhinde verilen karar duyurusunu sildi ve AYM sitesine bir süredir erişilemiyor. Anayasa Mahkemesi ve hukuk güvenliğini sağlamak için çalışan kurumların üzerindeki baskı ve bu şüpheli durum artık suçluların telaşını gösterir noktaya geldi. Hiç kimsenin rende binasında oturup da Anayasa Mahkemesini takmıyorum deme lüksü olamaz. Vatandaşlar ifade özgürlüğünün derdine düşmüşken artık Anayasa Mahkemesi bile kendi ifade özgürlüğünü kullanamaz hale geldi.”

"2024 yılında Instagram'ı kapatmanın esnafın kepengini kapatmaktan hiçbir farkı yok"

Gökçe Gökçen, Instagram'a erişim engeli getirilmesine de tepki gösterdi. Gökçen, “Milyonlarca insan Instagram’da haberleşiyor, paylaşım yapıyor, hatta vergisini ödeyip işini burada yapıyor. 2024 yılında Instagram’ı kapatmanın, sokaktaki vatandaşın ağzını kapatmaktan, esnafın kepengini kapatmaktan hiçbir farkı yok. Sansürü reddediyoruz” dedi. (ANKA)