Eğitim

CHP'li Halıcı, öğretmen mülakatlarını sordu, Numan Kurtulmuş önergeyi iade etti

"Mülakatın kaldırılarak hak eden öğretmenlerin atanması için ne zaman adım atılacaktır?"

17 Mayıs 2024 11:45

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı’nın TBMM Başkanlığı'na sunduğu öğretmen mülakatlarına ilişkin soru önergesi, içerik gerekçesiyle iade edildi. Önergede, öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılması ve liyakat esasına dönülmesi çağrısı yapılmıştı. Önergenin içeriği "kişisel soru" bulunduğu gerekçesiyle Meclis Başkanı tarafından kabul edilmedi.

Halıcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi mülakatların kaldırılacağı vaadine atıfta bulunarak, "Mülakatın kaldırılarak hak eden öğretmenlerin atanması için ne zaman adım atılacaktır?" sorusunu yöneltmişti. Ancak, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, önergedeki ifadeleri İç Tüzüğe aykırı bulduğunu belirterek, önergeyi iade etti.

Halıcı, bu durumu eleştirerek, "Öğretmenlerin talebi olan bu konuları meclise taşımak ne zamandan beri kişisel oluyor?" diyerek tepki gösterdi. Bu durum, öğretmen atamalarındaki mülakat uygulamasının devam etmesi ve eğitim sistemindeki liyakat tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Hikmet Yalım Halıcı'nın soru önergesindeki sorular

1 – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidarın seçimler öncesinde mülakatların kaldırılacağına dair vaatler neden yerine getirilmemektedir? Mülakatın kaldırılarak hak eden öğretmenlerin atanması için ne zaman adım atılacaktır?

2- Uzun yıllardır liyakat yerine mülakat denildiği ve eğitim sistemi bozulduğu için UNICEF ve PISA raporlarında her sene daha da geriye gittiği ortada olan Türkiye’de mülakat ısrarının gerekçeleri nedir? Torpillileri iş sahibi yapmak, Türkiye’nin ve çocukların geleceğinden daha mı önemlidir?

3 - Adayların, yeterli eğitimleri, dört sene sonra alınan formasyonları, KPSS ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınav puanları belliyken mülakata alınmalarını doğru buluyor musunuz?

4 – Dünyada eğitim konusunda sözlü uygulama olan mülakatlarda sağlıklı sonuçlar alınmadığı ortadayken güvenilirliği en düşük olan mülakat yönteminde neden halen ısrar edilmektedir? Mülakat yerine liyakatli öğretmenlerin sınav puanlarının baz alınması için neden harekete geçilmemektedir?

5 – Mülakat heyetleri kimler tarafından nasıl şartlarda oluşturulmaktadır? Tüm adaylara aynı sorular mı yöneltilmektedir? Bugüne kadar görüntülü ve sesli kayıt tutulan mülakat bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kamuoyu ile paylaşılmış mıdır? Paylaşılmadıysa bunun gerekçesi nedir?