CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, radyoloji teknikerlerine ve teknisyenlerine 30 günlük radyasyon izni hakkının iptal edilmesine ilişkin, "Daha çok kâr için daha çok çalıştırılmak istenen radyoloji çalışanlarının resmen hayatları ile oynuyorlar" tepkisini gösterdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bugün radyoloji teknikerlerine ve teknisyenlerine yasaların verdiği 30 günlük radyasyon izni hakkının yönetmelikle iptal edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ‘radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir’ hükmü yer almaktadır" anımsatmasında bulunan İlgezdi, "Ancak kanuna rağmen çıkarılan yönetmelikle izinler azaltılıyor ve bölünüyor. İktidar adaletten ve Anayasa’nın kurallarından o kadar uzak ki şunu unutuyorlar: Yönetmelikler, kanuna aykırı hükümler taşıyamazlar! İktidar emekçilerin haklarını yemek için Anayasa’yı çiğnemekten geri kalmıyor" ifadelerini kullandı.
"İzinleri kullandırılmayan birçok personel de mevcut"
İktidarın neoliberal politikalarının sağlıkta özelleştirmenin yolunu açtığını belirten İlgezdi, "Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında görüntüleme hizmetleri taşeronlaştırıldı. Bu süreçte devlette radyoloji hizmetleri özele aktarıldı. Devlette çalışan radyoloji personeli ve taşeronda çalışan personel gibi bir ayrım ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Sağlığın ayrımcılık yapılmaksızın daha bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini kaydeden İlgezdi, şöyle devam etti:
"Daha çok kâr için daha çok çalıştırılmak istenen radyoloji çalışanlarının resmen hayatları ile oynuyorlar. Günlük 5, haftalık 25 saat olan çalışma saatleri; günlük 7, haftalık 35 saate çıkarıldı. Yılda 90 günlük yıpranma payları 35 ila 45 güne düşürüldü. Fazla mesai yapamaz hükmüne rağmen personel eksikliği nedeniyle mesaiye kalmak zorunda kalıyorlar. Eskiden yıllık izinleri dışında kesintisiz tam bir ay radyasyon (şua) izni yapan radyoloji çalışanları, artık aldıkları diğer izinler düşüldükten sonra ve parçalı bir şekilde şua izni kullanabiliyor. Geçen seneden kalan izinler de kullandırılmıyor. Ortalama 20 güne düşen izinleri kullandırılmayan birçok personel de mevcut."
"Öncesinde Radyoloji çalışanları için 5 saat olan mesaiyi 7 saate çıkarmışlardı" diyerek devam eden İlgezdi, "Şimdi günlük mesaiyi 8 saate çıkarmak için çalıştıklarını biliyoruz. Yeni personel almayarak iş yüklerini artırıyorlar. Kanunen mesai yasak olmasına rağmen 130 saate kadar mesai yapmaları için baskı yapıldığını da biliyoruz. Kanuna aykırı olarak yönetmelikle izinleri azaltılan ve daha çok radyasyon ile baş başa kalan bu personelin sağlık sorunları yaşayacağı aşikâr. Ancak sağlığı, şehir hastaneleri binaları ve rant olarak gören AKP için sağlık emekçileri, sadece ucuz emek gücü" ifadelerini kullandı.