Gündem

CHP'li Karakoz: KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, yüksek fiyatlar nedeniyle ne özel yurtlara yerleşebiliyor ne de daire kiralayabiliyorlar

"Yüksek geliri olmayan ailelerin çocuklarını özel yurtlara kayıt ettirmesi mümkün görünmüyor"

04 Eylül 2024 13:26

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, büyükşehirlerdeki üniversite öğrencilerinin yurt ve kira sorunlarına dikkat çekerek “İstanbul, Ankara ve İzmir’de KYK yurtlarına yerleşemeyen üniversiteli öğrenciler, yüksek fiyatlar nedeniyle ne özel yurtlara yerleşebiliyor ne de daire kiralayabiliyorlar. Üniversiteliler ne özel yurt paralarını ödeyebilirler ne de ev kiralayabilirler" dedi.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, üniversite öğrencilerinin yurt ve kira sorunlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki üniversitelerde okuyacak öğrencilerin KYK yurtlarına yerleşemedikleri takdirde büyük bir barınma sorunu ile karşı karşıya kalacaklarına dikkat çeken Karagöz, "KYK yurtlarında bile zam oranı yüzde 50’lere dayandı ve birçok KYK yurdunda kapasitesi 4 kişi olan odalar 6 kişiye yükseltildi. Kalabalıklaşan odalarda öğrencilere nefes alma imkânı bile tanınmadı" dedi.

"Yüksek geliri olmayan aileler, çocuklarını özel yurtlara kayıt ettiremiyor"

Karakoz, özel yurt fiyatlarının çoklu odalar için 20 bin liradan başladığını vurgularken tek kişilik odaların aylık maliyeti 25 bin lira civarında olduğunu dile getirdi. Karakoz, "Bu yurtların birçoğu vakıf yurtlarıdır. Yüksek geliri olmayan ailelerin çocuklarını özel yurtlara kayıt ettirmesi pek mümkün görünmüyor" ifadesini kullandı.

"Ev kiraları üzerinden bakıldığında ise 2023 yılında İstanbul’da kiralık bir daire ortalama 18 bin liraydı bugün 30 bin lira. Ankara ve İzmir’de 15 bin lira olan kiraların bugün 25 bin lira” diyen Karakoz “İstanbul, Ankara ve İzmir’de kira giderleri ortalama yüzde 66 arttı. Bu oranlarda gerçekleşen artışlar ve kira bedelleriyle ailelerin baş edebilmeleri mümkün değildir. Asgari ücretli, memur ve işçi aileleri bu paraları nasıl ödeyecek" diye sordu.

"Öğrenciler, faturalarla baş edebilmek için ne yapsın"

Öğrencilerin yurt ve kira masraflarının yanı sıra internet, elektrik ve ısınma giderlerine de değinen Karakoz, şunları kaydetti:

"2023 yılında ortalama 353 lira olan elektrik faturası yüzde 42,77’lik artışla 504 liraya, 389 lira olan internet faturası yüzde 95,37’lik artışla 760 liraya, Ankara ve İstanbul’da ortalama 1.224 lira olan ısınma giderinin bu yıl yüzde 89,70’lik artışla 2 bin 322 liraya, keza İzmir’de 612 lira olan ısınma giderinin de bu yıl bin 161 liraya çıkacak.

Geçtiğimiz yıl Ankara ve İstanbul ev kiralayan öğrenciler yakıt dahil ortalama 1.966 lira fatura öderken bu yıl ortalama 3 bin 586 lira ödeyecekler. Aynı faturaların maliyeti geçtiğimiz yıl İzmir’de ev tutan öğrenciler için 1.354 liraydı bu yıl ortalama 2 bin 425 lira civarında. Öğrenciler ne yapsınlar yani! Faturalarla baş edebilmek için boğazlarından mı kıssınlar, eğitim kitaplarını mı almasınlar?"

Evrim Karakoz, "İstanbul’da ev kiralamanın bedeli ve fatura tutarı 33 bin 586 lirayı, Ankara’da 28 bin 586 lirayı, İzmir’de ise 27 bin 425 lirayı buluyor. Bu şartlar altında hangi aile İstanbul, Ankara ya da İzmir’de çocuğuna tek başına ev kiralayıp bu masrafların altından kalkabilir" dedi.

"İki öğrencinin bile ev masraflarını bölüşmesi çok zor"

Karakoz, "Mecburen en az iki aile bir araya gelerek ev kiralayacaklar ve masrafları bölüşecekler. Dolayısıyla iki öğrenci ortaklaşa ev tutup masrafları bölüşse bile İstanbul’da kişi başı 16 bin 793 lira; Ankara’da 14 bin 293 lira, İzmir’de 13 bin 712 lira kira ve fatura giderleri olacak” dedi.

Karagöz, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki öğrencilerin masraflarını geçen yılla karşılaştırdı. Karagöz’ün hazırladığı tablo şöyle:

(ANKA)