CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Barış Akademisyenleri'nin hak ihlaline uğradığına yönelik kararını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Özel, "Yapılanlardan dolayı amasız, fakatsız bir özür bekliyoruz" derken, "Anayasa Mahkemesi, bugün kendisinin de OHAL KHK'sına ilişkin kararıyla ne büyük bir yanlış içinde olduğunu tescil ediyor. Bugün ortaya çıkıyor ki yapılan iş Anayasa'ya aykırı" ifadesini kullandı.
TIKLAYIN - AYM, 'Barış Akademisyenleri' için 'hak ihlali' kararı verdi
Gazete Duvar'ın haberine göre, "Anayasa Mahkemesi barış akademisyenlerine ilişkin kararıyla; olağanüstü halin en tartışmalı kararını mahkum etmiştir" diyen Özel, şöyle devam etti:
"OHAL yetkisini 15 Temmuz'dan sonra FETÖ ile mücadele için alıp, FETÖ ile tarihsel bir husumet içinde olan, FETÖ'nün bağnaz, dogmacı, aklı ve bilimi dışlayan yapısına karşı akademide mücadele eden FETÖ'nün rakiplerini, sadece kendisine muhalif oldukları için hedef seçenler, 12 Eylül ve 16 Nisan antidemokratik anayasalarına rağmen ve Anayasa Mahkemesi'nin malum kompozisyonuna rağmen, Anayasa, tarih ve vicdan karşısında bu kararla mahkum olmuştur."
Özel'den AKP'ye 'üçlü reçete'
Özel, "AYM kararından sonra hükümetin hukuka zerre kadar saygısı, Anayasa'ya zerre kadar bağlılığı varsa akademisyenlerin ellerinden alınan akademik görevleri, pasaportları ve bütün hakları iade edilmeli, süreç içindeki zararları da tazmin edilmelidir" dedi. AKP'ye "Özür, Hakların iadesi ve Tazmin" den oluşan üçlü bir reçete sunan Özel, şunları ifade etti:
"Yapılanlardan dolayı amasız, fakatsız bir özür bekliyoruz. Bütün hakların iadesi çok hızlı şekilde gerçekleşmeli ve aradaki süreçteki mağduriyetler olabildiğince tazmin edilmelidir. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın dün yaptığı ve kendi kararlarından sonra başka bir başvuruya gerek olmadan işlem yapılması gerektiği biçimindeki açıklamalarının da bu süreçte altını çizmek gerekiyor."
"OHAL KHK'ları denetlenebilseydi, bu kararlar zaten verilemezdi"
Barış akademisyenlerine Anayasa Mahkemesi'nin bir de özür borcu bulunduğunu belirten Özel, "Anayasa Mahkemesi, OHAL'in ilk günlerinde OHAL KHK'sının içine bakmam diyerek, hükümete bu cesareti verdi. Eğer OHAL KHK'larının kapsamlı denetimi yapılabilseydi, bu kararlar zaten verilemezdi. Anayasa Mahkemesi, bugün kendisinin de OHAL KHK'sına ilişkin kararıyla ne büyük bir yanlış içinde olduğunu tescil ediyor. Bugün ortaya çıkıyor ki yapılan iş Anayasa'ya aykırı. OHAL KHK'sının içine bakmam diyen Anayasa Mahkemesi, önceki kararıyla hükümete anayasayı OHAL süresince çiğneme imkanı tanımıştı. Anayasa Mahkemesi'nin tarih önünde bu sorumluluğunu da unutmamak lazım" dedi.
TIKLAYIN - AYM, barış bildirisi imzacıları için 'hak ihlali' kararı verdi; şimdi ne olacak?
TIKLAYIN - Barış akademisyenlerinin avukatı Aslı Kazan: AYM kararı ile dava ve soruşturmaların düşmesi, akademisyenlerin üniversitelerine dönmesi sağlanmalıdır