Gündem

CHP'li Öztunç "TSK'da bazı subayların tarikat bağlantılarıyla terfi ettirildiğine ilişkin iddiaları" Bakan Güler'e sordu: Soruşturma başlatılmış mıdır?

11 Eylül 2024 13:16

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki terfi süreçlerinde liyakatsızlık olduğu iddialarını TBMM'nin gündemine taşıdı. Öztunç, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e; "Son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nde terfi süreçlerinde liyakatten sapıldığı ve bazı subayların tarikat bağlantıları nedeniyle terfi ettirildiği iddiaları hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır" diye sordu.

Ali Öztunç, ''TSK'daki terfi sürecindeki liyakatın dikkate alınmadığı'' iddialarına ilişkin Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Öztunç, önergenin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

"Son dönemde medyada Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki terfi süreçleriyle ilgili bazı iddialar gündeme gelmiştir. Bu iddialar, terfi süreçlerinde liyakatten sapmalar olduğu, bazı subayların tarikat bağlantıları sebebiyle ön plana çıkarıldığı ve Atatürkçü subayların emekliye sevk edilmesi yönünde baskılar yapıldığı yönündedir. Özellikle Ege Ordusu Komutanı Ali Sivri'nin beklenmedik emekliliği ve bazı subayların imam nikahı, tarikat bağlantıları ve başörtülü fotoğraflarla ilgili çeşitli olaylar kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Ayrıca Kara Harp Okulu'ndaki bazı öğrenci gruplarının tarikat mensuplarına dayalı bir ayrışma yaşadığı iddiaları gündeme gelmiştir."

Öztunç'un Bakan Güler'in yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

"Son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nde terfi süreçlerinde liyakatten sapıldığı ve bazı subayların tarikat bağlantıları nedeniyle terfi ettirildiği iddiaları hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu iddialar ne derece gerçeği yansıtmaktadır?

Ege Ordusu Komutanı Ali Sivri'nin emekli edilmesinin arka planında hangi gerekçeler yer almaktadır? Bu süreçte Ali Sivri’nin olası Genelkurmay Başkanlığının engellenmesi için emekliye sevk edildiği iddiaları doğrudur?

Kara Harp Okulu'nda farklı tarikatlara mensup öğrencilerin ayrı gruplar halinde mescitlere gitmesi ve bu konuda bir ayrışmanın yaşandığı iddiaları hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır?

2024 yılı itibarıyla emekli edilen 806 albaydan 600'ünün isteği dışında emekli edildiği, bu subayların büyük çoğunluğunun Atatürkçü olduğu yönündeki iddialar hakkında Bakanlık tarafından bir açıklama yapılacak mıdır? Bu subayların emekli edilme gerekçeleri nelerdir?

⁠Bu yıl kara kuvvetlerinden aranıp terfi ettiniz denilen bazı generallerin Bakanlıkta emekli edildiği ve bu kişilere Genelkurmay'da neden terfi beklediniz ki, siz tarikatçı değilsiniz. Liste bakanlıkta değişti denildiği doğru mudur?

2024 yılında terfi bekleyen bazı generallerin, Milli Savunma Bakanlığı tarafından emekli edildiği ve bu subaylara 'Siz tarikatçı değilsiniz, terfi beklemeyin' denildiği yönündeki iddialar doğru mudur? Bu konu hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Harp akademileri töreninde teğmenlerin 1995’den beri gerçekleştirdiği kılıç çatma ritüeli neden sorun haline getirilmiştir? Burada kılıç çatma değil de 'Atatürk’ün Askerleriyiz' sloganı mı rahatsızlık yaratmıştır? Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusunun adının zikredilmesini ve kılıç çatılmasını bir tehdit veya meydan okuma gibi algılanması sizce de normal midir?"