Politika

Özgür Özel, Erdoğan ile yapacağı görüşmenin ne zaman olacağını açıkladı

"CHP ile sertleşmekten ve restleşmekten bir fayda umuyorlar"

05 Haziran 2024 18:31

T24 Haber Merkezi

CHP lideri Özgür Özel, AYM Başkanı Kadir Özkaya ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. İki gündür AYM'nin çok önemli kararlar verdiğine değinen Özel, Özkaya ile yaptığı görüşmenin, AYM'nin kararlarıyla ilişkilendirilmesini istemediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmenin gelecek hafta içinde netleşeceğini belirten Özel, görüşme tarih ve saatini yarın açıklayacaklarını söyledi.

AYM Başkanı Özkaya ile yaptığı görüşme sonrası AYM önünde açıklamalarda bulunan Özel, İyi Parti grup toplantısındaki sözleriyle kendisini hedef alan İyi Parti lideri Müsavat Dervişoğlu hakkındaki soruya da "İyi Parti'nin geçmiş dönemde de oldu, anlayış gösterdim. Şimdi de ihtiyaç duyuyorlar demek ki. CHP ile sertleşmekten ve restleşmekten bir fayda umuyorlar. Canları sağ olsun" diyerek cevap verdi.

Özel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"İki gündür AYM çok önemli kararlar veriyor. Çok gecikmiş ama çok önemli kararlar. Bu görüşmenin bu kararlarla ilişkilendirilmesini istemem çünkü hoşumuza gitmeyen kararlarda ölçülü tepkiler vermek sorumluluğumuz olduğu gibi olması gerektiğini düşündüğümüz kararlardan sonra da gelip sanki bir kutlama, bir tebrik, teşekkür gibi algılanması AYM'nin tarafsızlığına gölge düşürür.

TIKLAYIN - AYM’den bir iptal daha: Cumhurbaşkanı’nın vali yardımcısı ve kaymakamları atama yetkisi kararname ile düzenlenemez

TIKLAYIN - AYM, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu’nun yürürlükten kaldırılmasını iptal etti

TIKLAYIN - AYM, Cumhurbaşkanı’nın Merkez Bankası Başkanı’nı süresinden önce değiştirme ve rektör atama yetkilerini iptal etti 

TIKLAYIN - AYM’den TRT için kritik kararlar: İhalesiz alım yapamayacak, genel müdüre en yüksek devlet memuru kadar ücret ödenmeyecek

"AYM, anayasanın güvencesidir"

Biz kurumsal olarak da ben kişisel olarak, partinin genel başkanı olarak da AYM'nin üzerine titizleniyoruz. AYM'yi fevkalade önemsiyoruz. Bu işin bir tarafı. AYM kelimesinin Türkiye siyaset tarihinde ilk kez CHP'nin ilk hedefler beyannamesinde tartıştığı, sonra da 62 anayasasına girmiş ve bugünkü kazanıma dönüşmüş olan bir yüksek mahkeme olmasıdır. O yüzden AYM'yi kim değersizleştirirse, bu bazen üyelerinin, kararlarının, siyasilerin bazen de hukukçuların buradan orta ve uzun vadede kimse karlı çıkmaz. Çünkü AYM, anayasanın güvencesidir. Anayasa, toplumsal mutabakattır. Bu sınırlar içinde yaşayan insanların bir mutabakatları olduğunun cisme dönüşmüş halidir. Üzerinde varılmış bir mutabakat yoksa kimse devletini, milletini çok sevdiğinden bahsetmesin.

"AYM'yi yok saymak anayasal düzene baş kaldırmak demektir"

Anayasada herkesin rahatsızlık duyduğu maddeler olabilir çünkü Anayasa herkesin tam kabul gösterdiği bir metin değildir ama dikkat edilmesi gereken husus, yürürlükteki anayasaya herkesin uyma zorunluluğudur. Ben bir maddesini beğenmem uymayacağım, sen diğer maddesine uyma, öbürü, 100 kişi bir araya gelince devlet düzeni ortadan kalkar. Ne cumhurbaşkanının ne siyasi parti liderlerinin ne başka yüksek mahkemelerin ne de birinci derece mahkeme hakimlerinin anayasanın beğenmedikleri bir yerine itiraz etme hakları yoktur. Hele hele anayasaya uyma zorunluluğunu denetleyen AYM'yi yok saymak, hiçe saymak tamamen anayasal düzene baş kaldırmak demektir. Bunu kim yaparsa karşısındayız çünkü bu kalkışmadır, darbedir. AYM'yi hiçe saya kim olursa karşısında bizleri bulmuştur bundan sonra da bulacaktır.

Sayın başkanla yaptığımız görüşmede CHP'nin gölge kabinesindeki adalet bakanı ve aynı zamanda anayasa hukukçusu olan Gökçe Gökçen ve grup başkan vekilimiz, AYM başvurularından sorumlu Gökhan Günaydın, hak ihlalleri konularında geçmiş çalışmalarıyla heyetimizde bulunan Ankara İl Başkanımız Ümit Erkol bana eşlik ettiler.

Erdoğan-Özel görüşmesi gelecek hafta olacak

Erdoğan'la görüşme tarihimiz gelecek hafta içerisinde olacağı kesinleşti. Yarın gününü ve saatini paylaşma imkanımız olacak. Bu önemli bir görüşme, ben siyasette herkesin herkesle görüşmesini savunuyorum. Normalleşme dediğimiz bir dönem. Dün Sayın Bahçeli de yaptığı konuşmada bizim siyasete bu yaklaşımı kattığımız ama kendisinin nerede olacağına dair değerlendirmeleri vardı. Sayın Erdoğan yumuşama süreci diyor. Biz normali budur dediğimiz için böyle bakıyoruz. Mevcut siyasiler, görevdeki genel başkanlar, önceki genel başkanlar, siyaseti bırakmış siyasiler birbirleri aramalı, sormalı, görüşmeli. Rakip de olunsa geçmişte en kötü sözler de kurulmuş olsa barışmasını bilmeyen küsmemeli.

"Meral Akşener'i aradım"

Ben Sayın Meral Akşener'i hem bayramda hem Anneler Günü'nde aradım. Bunlar insani şeyler. İnsani duygularını kaybeden siyasilerin ülkeye kazandıracağı hiçbir şey yok. Umarım karşılıklı fayda görülecek ve her iki tarafın da memnun ayrıldığı bir temas gerçekleşiyordur. Biz de dikkatle takip ediyoruz.

"CHP ile sertleşmekten ve restleşmekten bir fayda umuyorlar"

Müsavat Bey'in canı sağ olsun. Biz birlikte çok başarılı çalışmalar yaptık. İyi Parti'nin geçmiş dönemde de oldu, anlayış gösterdim. Şimdi de ihtiyaç duyuyorlar demek ki. CHP ile sertleşmekten ve restleşmekten bir fayda umuyorlar. Canları sağ olsun. Ben kavga edecek değilim.

Son seçimde çok az oy almış, çok az belediye kazanmış, sadece iki delegesi olabilir. Ama biz İyi Parti'yi biz bu ülkenin önemli bir siyasi yapısı olarak görüyoruz, önemsiyoruz. Çünkü onlara oy veren iyi insanları önemsiyoruz. Yöneticilerin sertleşmesi iyi insanları kötü insan yapmaz. Ben asla bu tip tartışmaların içine girmem. Yoksa verilecek çok cevap var ama bundan sizin, bizim ne çıkarımız var? Birbirimizin kaşını gözünü yarsak bir garibanın karnı doyuyor mu? Aksine bu düzen dönmek için kendine fırsat buluyor.

"İyi Parti'de Erdoğan'a itirazla oy toplayıp Erdoğan'ın partisine giden var"

Biz kimsenin milletvekiline ne kanca atarız ne de başka şey yaparız. Ama baba evine dönmek isteyen bir milletvekiline ne diyeceksiniz? Erdoğan'a itirazla oy toplayıp Erdoğan'ın partisine giden var İyi Parti'de. Onlara kızmak lazım siz oyu başka sebeple aldınız diye. Ama bu kadar ortak değerde bir partiden diğerine kendi tercihle gidiyorsa bu işi bu kadar kriminalize etmeye gerek yok. Müsavat Bey'le bugüne kadar çok güzel günlerimiz oldu, bu da nazar boncuğu olsun."

TIKLAYIN - Dervişoğlu'ndan CHP'ye sert sözler: Helalleşip yine aynı işi tekrar edenlerin iktidardan aldığı dönem ödevinin farkındayız!