Gündem

CHP'nin Suriye temasında son durum: Genel Başkan Yardımcısı Uzgel tarih verdi

"Yüzünüz Orta Doğu’ya dönünce süreç biraz ağır işliyor"

01 Ağustos 2024 08:21

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Uzgel, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Suriye yönetimi ile görüşmek istediklerinin açıklamasının ardından ilerleyen süreç hakkında bilgi verdi. “Görüşmelerimiz iki koldan devam ediyor. Hem resmî olarak hem de İstanbul’da konsolosluk üzerinden temsilcilik vasıtasıyla temas kurduk” diyen Uzgel, “Yüzünüz Orta Doğu’ya dönünce süreç biraz ağır işliyor. Suriye yönetimi ile görüşme talebimiz ağustos ayında netleşmiş olur” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad arasında arabulucu olabileceğini ifade ederek, "Önce Esad Türkiye ile masaya oturmaya ikna edilmeli. Ben Esad'ı masaya oturmaya ikna edebilirim. Yeter ki Erdoğan'ın böyle bir niyeti olsun. Erdoğan'ın son açıklamasından da görüyoruz ki bizim burada attığımız adımlar Erdoğan'ı da cesaretlendiriyor. Bu mesele Türkiye'nin en yakıcı sorunu, sığınmacı sorununu bizim öncelikli meselemiz" sözlerini kullanmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Halk TV'de Gözde Şeker'in sunduğu Yeni Bir Sabah isimli programda, Özel’in görüşme isteğinin Suriye yönetiminin kabul ettiğini duyurmuştu. Ancak gazeteci İsmail Saymaz, “Esad yönetiminin CHP’nin Suriye’yi ziyaret talebini kabul ettiği bilgisi doğru değil. Esad yönetimi ile CHP arasındaki diyalogun sürdüğü, ancak şu ana kadar bir ‘Evet’ yanıtının gelmediği ifade ediliyor” iddiasında bulunmuştu. Ardından Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise TV 100 ekranlarında Kübra Par'ın sunumuyla yayınlanan Farklı Açılar programında CHP'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yapmayı planladığı görüşmenin Esad tarafından resmen reddedildiğini söylemişti.

Türkiye gazetesinden Samet Eker’in sorularını yanıtlayan İlhan Uzgel, CHP lideri Özgür Özel’in muhtemel Suriye ziyareti ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“Görüşmelerimiz iki koldan devam ediyor. Hem resmî olarak hem de İstanbul’da konsolosluk üzerinden temsilcilik vasıtasıyla temas kurduk. Dolaylı yoldan da temaslarımız sürecek. Yüzünüz Orta Doğu’ya dönünce süreç biraz ağır işliyor. Sonuçta Esad yönetimi ülkeye tam hâkim değil. Suriye’ye gitmek, Slovenya’ya gitmek gibi değil. Almanya’dan davet aldığımızda bütün protokol süreci belli oluyor. Suriye yönetimi ile görüşme talebimiz ağustos ayında netleşmiş olur.”