14 Nisan 2025 06:45
Güncelleme: 14 Nisan 2025 06:52
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşı sürerken Çinli yetkililer ABD Başkanı Donald Trump'a, karşılıklı gümrük vergilerini "tamamen iptal etmesi" çağrısında bulundu. Trump ise gümrük vergilerinde hiçbir muafiyet uygulanmadığını söyledi.
ABD Başkanı Trump, 11 Nisan'da Çin'de imal edilenler de dahil, bazı teknoloji ürünlerinin gümrük vergilerinden muaf tutulacağını açıklamıştı.
Ardından Çin Ticaret Bakanlığı muafiyetleri ABD tarafından atılan "küçük bir adım" olarak nitelendirdi ve Pekin'in bu hamlenin "etkilerini değerlendirdiğini" söyledi.
Açıklamada, "ABD'yi hatalarını düzeltmek için büyük bir adım atmaya, yanlış 'karşılıklı gümrük vergileri' uygulamasını tamamen iptal etmeye, karşılıklı saygı yoluna geri dönmeye çağırıyoruz" denildi.
Ancak Trump bunun ardından sosyal medyadan yaptığı bir açıklamada, Çin'den ithal edilen teknoloji ürünlerine gümrük vergisi muafiyetinin söz konusu olmadığını, bunların ayrı bir vergi paketine dahil edileceğini söyledi.
Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Nhan Dan gazetesi için yazdığı bir makalede, "ticaret ve gümrük vergisi savaşının kazananı olmayacağını, bununla bir yere varılmayacağını" vurguladı.
Şi, 14 Nisan Pazartesi günü, ABD'nin gümrük vergisi hamlesinin ardından bazı stratejik ortaklarıyla bağlarını güçlendirmek için Güneydoğu Asya ziyaretine başlıyor. Malezya ve Kamboçya'ya gitmeden önce Hanoi'de Vietnamlı liderlerle bir araya geliyor.
Trump geçtiğimiz haftanın son günlerinde, ticaret yaptığı ülkelere uygulanması planlanan gümrük vergilerine 90 günlük ara verdiğini açıklamış, fakat Çin'den ithal edilen ürünlere uygulanan vergileri %145'e yükseltmişti.
Gümrük vergilerinin iPhone'ların ABD'deki satış fiyatını üç katına çıkarabileceği tahmin ediliyordu.
Trump 11 Nisan'da gümrük vergilerinde akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve yarı iletkenleri kapsayan teknoloji muafiyetleri açıkladı.
Bu teknoloji devleri ve gümrük vergileri nedeniyle cihaz fiyatlarının hızla artacağından endişe eden tüketiciler için umut oldu.
ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer 13 Nisan'da CBS'de yayımlanan Face the Nation programına katıldı. Yetkiliye, Trump'ın Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşmek için herhangi bir planı olup olmadığı soruldu.
Greer "Şu anda böyle bir planımız yok" dedi.
Trump, Nisan ayı başında Çin'den ithal edilen ürünlere % 34 oranında gümrük vergisi getirmiş, daha sonra bu oranı toplan % 104'e ve ardından %145'e yükseltmişti.
Çin, Washington'an hamlelerine misilleme olarak gümrük vergilerinde ABD mallarına % 34'lük vergi koyduktan sonra bu oranı önce % 84'e, ardından da %125 oranına yükseltti.
Çin Ticaret Bakanlığı, ABD'nin "bir gümrük vergisi savaşı ya da ticaret savaşını kışkırtmakta ısrar etmesi" durumunda "sonuna kadar mücadele edeceklerini" vurguladı.
Beyaz Saray, gümrük vergilerini diğer ülkelerden daha elverişli ticaret anlaşmaları elde etmek için bir müzakere taktiği olarak kullandığını savunuyor.
Trump, politikasının küresel ticaret sistemindeki adaletsizliği gidereceğini ve istihdam ile üretimi ABD'ye geri getireceğini vurguluyor.
Ancak müdahaleleri borsada büyük dalgalanmalara yol açtı ve küresel ticarette bir azalma korkularını artırdı. Bu durumun istihdama ve ülke ekonomilerine zincirleme etkisi olabilir.
Trump ticaret savaşının gerekçesi olarak iki ülke arasındaki ticaret açığını gösteriyor.
Geçen yıl ABD, Çin'den 440 milyar dolar değerinde mal ithal ederken Çin ise ABD'den 145 milyar dolar mal satın aldı.
ABD Başkanı, 2 Nisan'da imzaladığı kararla 185 ülkeye yeni gümrük vergisi tarifeleri getirdi.
Tarifeler kapsamında, ABD'nin ithal ettiği mallara yüzde 10 ila 50 arasında değişen gümrük vergileri uygulanacak.
ABD'nin yüzde en fazla gümrük vergisi uyguladığı ülke listesinin başında Çin, Vietnam, Tayland ve Japonya gibi Asya ülkeleri geliyor.
Aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelere ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacaktı.
© Tüm hakları saklıdır.