T24 Dış Haberler
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, bugün BRICS Zirvesi'nde bizzat yapması beklenen konuşması Ticaret Bakanı Wang Wentao tarafından okundu. Cinping'in konuşmasını bizzat yapmaması bazı spekülasyonlara neden oldu.
Zirve programına göre Şi'nin foruma katılması ve bugün diğer liderlerle birlikte konuşma yapması bekleniyordu. Ancak bunun yerine konuşması Ticaret Bakanı Wang Wentao tarafından okundu. Şi daha sonra zirve yemeğine katıldı, ancak konuşmayı kendisinin yapmaması için herhangi bir neden gösterilmedi.
"Foruma katılmama kararı garip görünüyor"
Çin'le ilgili popüler bir haber bülteni olan Sinocism'in yazarı Bill Bishop, bu ay Şi'nin kamuoyu önüne çıkmadığı uzun bir dönem olduğunu ve bunun "biraz garip" göründüğünü belirtti. Bishop, "İş forumuna katılmama yönündeki bu son dakika kararı daha da garip görünüyor" diye ekledi.
The China Global South Project, "Şi'nin yokluğunun olağanüstü olduğunu söylemek yetersiz kalır zira Çinli liderler bu tür yüksek koreografili etkinlikleri asla kaçırmazlar" değerlendirmesinde bulundu.
"Hegemonyacılık Çin'in DNA'sında yok"
Cinping'in Ticaret Bakanı Wentao tarafından okunan konuşmasında ABD, "hegemonyasını sürdürme konusunda takıntılı ve yükselen piyasaları ve gelişmekte olan ülkeleri felce uğratmak için elinden geleni ardına koymayan" bir ülke olarak nitelendirildi.
Şi'nin konuşmasında ayrıca Çin'in büyük güç rekabetine girmek ya da "blok çatışması" yaratmak istemediği ve "hegemonyacılığın Çin'in DNA'sında olmadığı" vurgulandı.
Putin zirveye katılamadı
Güney Afrika'nın teorik olarak uygulamakla yükümlü olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin tutuklama emri sebebiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirveye bizzat katılamadı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Ukrayna'daki çocukların yasa dışı şekilde sınır dışı edilmesi ve Ukrayna halkının kendi topraklarından Rusya'ya yasa dışı bir şekilde tahliye edilmesi nedeniyle 18 Mart 2023 tarihinde Putin'in tutuklanması çağrısında bulunmuştu. Mahkeme, Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için de aynı suçlamalarla tutuklama emri çıkarmıştı.
Çin, BRICS'i denge unsuru olarak görüyor
Çin gibi bazı üyeler BRICS'i G7 ya da G20 gibi bloklara karşı bir denge unsuru olarak kurmaya çalışıyor ancak grup içinde bölünmeler var. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, grubun amacının Batılı kurumlarla rekabet etmek olmadığını söyledi. Çin ile sık sık kırılgan bir ilişki içinde olan Hindistan yönetimi de Pekin'in BRICS aracılığıyla güçlendirilmesi konusunda tereddütlü.