Dünya

Çin, gelişmiş yüz hareketlerine sahip insansı robotlar geliştiriyor

12 Haziran 2024 08:19

T24 Dış Haberler

Çin'in kuzeydoğusundaki kıyı kenti Dalian'daki Ex-Robots isimli fabrikada mühendisler, yüz ifadelerini ve duyguları geliştirmeye odaklanan insansı robotlar geliştiriyor. 

Amaç, bir gün terapi ve danışmanlıkta rol almaları, hatta psikolojik bozukluklara yönelik ön testler yapmaları olarak açıklandı. 

Mühendisler, robotların yazılımının diğerlerine benzer olsa da insan benzeri tepkiler söz konusu olduğunda öne çıkmalarını sağlamak için çok çalıştıklarını açıkladı. 

Ex-Robots CEO'su Li Boyang, "Kendi yazılım ve algoritma ekiplerimiz var. Herkesin kullandığı, genellikle açık kaynak olan birçok temel model ve algoritma var ancak biz daha çok yapay zekanın ifadeleri ve duyguları tanımasını ve ifade etmesini nasıl sağlayacağımıza odaklanıyoruz. Yaptığımız model çok modlu ve duygusal ifade yeteneğine sahip. Çevresindeki ortamı algılayabiliyor ve uygun yüz geri bildirimi üretebiliyor. İnsansı bir robot üretmek iki hafta ila bir ay arasında sürüyor ve fiyatları 162 bin euro civarına kadar çıkabiliyor" diye konuştu. 

Li, ileriye bakıldığında insansı robotların sağlık ve eğitim sektörlerinde daha büyük bir rol oynayacağına inandığını da sözlerine ekledi.