Dünya

Çin, Rusya'nın düzenleyeceği 'Vostok' tatbikatına asker gönderecek

Çin'den yapılan açıklamada, katılım kararının "mevcut bölgesel ve küresel durumla" ilgisi yok denildi

17 Ağustos 2022 15:46

Çin, Rusya'nın 30 Ağustos ile 5 Eylül tarihileri arasında düzenleyeceği 'Vostok' tatbikatına asker gönderecek. Çin'den yapılan açıklamada tatbikata katılımın "mevcut bölgesel ve küresel durumla" ilgisinin olmadığı belirtildi.

Rusya, geçen ay yaptığı bir açıklamayla 2018 yılından bu yana ilk kez 'Vostok' askeri tatbikatının düzenleneceğini açıklamıştı. 2018'deki tatbikata ilk kez katılan Çin, bu yılki tatbikatta da olacağını duyurdu. Reuters'ın haberine göre, 'Vostok' tatbikatına, Rusya ve Çin'in yanı sıra, Hindistan, Belarus, Moğolistan ve Tacikistan gibi ülkeler katılıyor.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, tatbikata katılım amacının "Katılımcı ülkelerin orduları vasıtasıyla dostane ilişkilerini derinleştirmek, katılımcı taraflar arasında stratejik işbirliğini ilerletmek ve çeşitli güvenlik tehditlerine karşılık verme yeteneğini güçlendirmek" olduğu bildirildi.

Çin, Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgal etmesinin ardından Rusya'yı eleştirmekten kaçınmıştı. Pekin, Batılı ülkelerin Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara katılmadığı gibi, işgalden hemen önce Rusya ile geniş bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Ayrıca, Rusya'nın Batılı ülkelere satamadığı petrolü, daha ucuz bir fiyata, Çin ve Hindistan'a sattığı yönünde birçok rapor açıklanmıştı.