Dünya

Çin, uluslararası evlat edinme programını sona erdiriyor

Pekin'in açıklaması ülkede düşen doğum oranlarını da takip etti

06 Eylül 2024 09:17

T24 Dış Haberler

Çin hükümeti uluslararası evlat edinme programını sona erdiriyor ve ABD, kararın bekleyen başvuruları olan yüzlerce Amerikalı aileyi nasıl etkileyeceği konusunda açıklama bekliyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, perşembe günü yaptığı günlük brifingde, Çin'in artık ülke çocuklarının ülkeler arası evlat edinilmesine izin vermediğini, tek istisnanın kan bağı olan akrabaların bir çocuğu ya da üvey çocuğu evlat edinmesi olduğunu söyledi.

Pekin, Çin'deki ABD diplomatlarıyla yaptığı bir telefon görüşmesinde, istisna maddesi kapsamındaki vakalar dışında “hiçbir aşamada vakaları işlemeye devam etmeyeceğini” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, perşembe günü yaptığı açıklamada, büyükelçiliğin Çin'in İçişleri Bakanlığı'ndan yazılı olarak açıklama beklediğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hâlâ evlat edinme işlemlerinin tamamlanmasını bekleyen yüzlerce aile olduğunu anlıyor ve durumlarını anlayışla karşılıyoruz" denildi. 

ABD'li aileler Çin'den 82 bin 674 çocuk evlat edindi. Bu, herhangi bir yabancı ülkeden evlat edinilen en yüksek rakam. Çin, Covid-19 salgını sırasında uluslararası evlat edinme işlemlerini askıya almıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, evlat edinmelerle ilgili son yıllık raporunda, hükûmetin daha sonra 2020'de askıya alınmadan önce seyahat izni alan çocuklar için evlat edinmelere yeniden başladığını duyurmuştu. 

Pekin'in açıklaması ülkede düşen doğum oranlarını da takip etti. Yeni doğan bebeklerin sayısı 2023 yılında 9,02 milyona düşerken, toplam nüfus da üst üste ikinci yıl geriledi.