Paris 2024

Cinsiyet tartışmalarının hedefinde olan Lin Yu Ting'e kaybeden Esra Yıldız Kahraman'dan "XX" tepkisi

08 Ağustos 2024 14:15

Milli boksör Esra Yıldız Kahraman, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 57 kilo yarı finalinde Tayvanlı Lin Yu Ting'e 5-0 yenilerek altın madalya şansını kaçırırken, maçın ardından yaptığı hareketle dikkat çekti. Hakkında cinsiyet tartışmaları bulunan ve erkek kromozomu taşıdığı iddia edilen Lin Yu Ting'e yönelik dişiliği simgeleyen 'X kromozomu' işareti yapan Esra Yıldız Kahraman, bu hareketiyle dünyada gündem oldu.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda milli boksörümüz Esra Yıldız Kahraman, yarı final mücadelesinde Tayvanlı rakibi Lin Yu Ting’e yenilerek bronz madalya kazandı. Maçın ardından, Esra Yıldız Kahraman’ın, Yu Ting hakkındaki cinsiyet tartışmalarına yönelik yaptığı "X kromozomu" işareti büyük yankı uyandırdı.

Yu Ting, XY kromozomlu (erkek kromozom) sporcuların kadın müsabakalarında yarışmasını engelleyen uygunluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından 2023 Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti. Cinsiyet testinden geçemeyen ve erkek kromozomuna sahip olduğu iddia edilen Yu Ting, Paris'te çıktığı maçları çok rahat bir şekilde kazanarak finale kadar yükseldi.

Tartışmalar Khelif ile başladı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda boks branşında kadınlar 66 kilo son 16 turu mücadelesinde İtalyan boksör Angela Carini, Cezayirli Imane Khelif karşısında 46. saniyede oyundan çekildi.

Karşılaşmada yaşananların ardından Imane Khelif'in kariyerinde daha önce 2023 Dünya Boks Şampiyonası'ndan "cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere" çeşitli testleri geçemediği spor kamuoyunca tartışılmaya başlandı.

X işareti ne anlama geliyor

 İnsan vücut hücreleri 23 çiftten oluşan 46 adet kromozoma sahiptir. Bunların 22'si hem erkek hem de kadında aynıdır ve otozomal kromozom olarak adlandırılır. Kalan çift ise cinsiyet kromozomlarını oluşturur. Kadınlarda 46,XX, erkeklerde ise 46,XY normal kromozom kuruluşu olarak bulunmaktadır. Esra Yıldız Kahraman, 'X' işareti ile kadın kategorisinde yarışan XY kromozoma sahip sporcuları işaret etti. Bu durum, spor dünyasında cinsiyet konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. (HaberTürk)