Gündem

Çocuk Vakfı'ndan "Türkiye Çocuk Yıllığı 2023": Cumhuriyetin ilk yüzyılı çocuk gözüyle değerlendirildi

Yıllık, çocukların ve çocukluğun farklı yönlerini bir ekosistem olarak ele alarak, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılı için de öneriler sunuyor

14 Temmuz 2024 07:43

Çocuk Vakfı tarafından hazırlanan "Türkiye Çocuk Yıllığı 2023", Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze 101 yıllık dönemi kapsamlı bir şekilde ele alıyor. "Önce Çocuk Cumhuriyeti Ödevi" temasıyla hazırlanan yıllık, çocuklar, aile, sağlık, eğitim, çocuk hukuku ve hakları gibi alanlarda Türkiye'deki gelişmeleri değerlendiriyor.

Bu yıllık, 17 ay süren titiz bir çalışmanın ürünü olarak dijital ortamda yayınlandı. Yıllıkta, Cumhuriyet dönemi boyunca yazılan 60 çerçeve yazının yanı sıra, 92 makale, rapor, strateji belgesi ve diğer kaynaklara karekodlar aracılığıyla erişim sağlanabiliyor. Yıllık, çocukların ve çocukluğun farklı yönlerini bir ekosistem olarak ele alarak, Cumhuriyetin ikinci yüzyılı için de öneriler sunuyor.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, Yıllıkta ayrıca, 7-15 yaş arasındaki 168 çocuğun, çocuk hakları, eğitim hayalleri ve yaşamak istedikleri ülke hakkındaki düşünceleri yer alıyor. Çocuklar, eğitimde daha az yük, daha fazla özgürlük ve adaletli bir dünya talep ediyor.

Çocuk Vakfı Başkanı ve yıllığın genel yayın yönetmeni Mustafa Ruhi Şirin, yıllığın amacını şu sözlerle ifade ediyor: "Türkiye Çocuk Yıllığı 2023, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında yaşanan çocuk sorunlarını değerlendirmek ve çözüm yolları aramak için hazırlandı. İkinci yüzyılımızda, toplumsal iradeyi harekete geçirerek çocuk sorunlarını çözme yolunda adımlar atılmasını umuyoruz."

Bu kapsamlı yıllık, dijital platformlarda erişime açık olup, çocukların ve gençlerin seslerini daha geniş kitlelere duyurmayı amaçlıyor.

Yıllığın tamamını okumak için tıklayın.