16 Şubat 2025 17:15
Güncelleme: 16 Şubat 2025 17:21
Uzmanlar, çocukların mahremiyetinin korunması gerektiğine dikkat çekerek, ebeveynlerin farkında olmadan çocuklarını istismara açık hale getirdiğini vurguladı. Uzman Klinik Psikolog Mısra Nur Nişancı Koçak, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Bianet'ten Özlem Gürakar'ın haberine göre; teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanımı hızla artarken, henüz kendi kimliğini bile kavrayamayan bebekler dijital dünyada bir iz bırakıyor. Yeni nesil ebeveynler, çocuklarının her anını paylaşarak farkında olmadan onların özel hayatını ihlal ediyor.
Koçak, ebeveynlerin çocukları üzerinden sosyal medya kazancı sağlarken, onların gelecekte yaşayabileceği psikolojik ve sosyal zararları göz ardı ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Ebeveynler, çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşarak mahremiyet ihlaline sebep oluyor. Henüz karar verme yetisine sahip olmayan çocuklar, ilerleyen yaşlarda bu durumun psikolojik yıkımını yaşayabiliyor. Mahremiyet bilinci gelişmeden büyüyen çocuklar, ileride kendi özel hayatlarını korumakta zorlanabilir."
Çocukların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmanın düşündüğümüzden çok daha büyük tehlikeler yarattığını belirten Koçak, bu görsellerin pedofili sitelerinde kullanılma riski taşıdığını vurguladı.
Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının doğum tarihi, isim, soy isim gibi kişisel bilgilerini paylaşmalarının kimlik hırsızlığıgibi ciddi risklere yol açabileceğini belirten Koçak, sosyal medyada çocuk hesaplarının çocuk istismarcıları tarafından kötüye kullanılabileceğini söyledi.
Koçak, sosyal medyada paylaşılan çocukluk görüntülerinin ilerleyen yaşlarda tehdit ve şantaj amaçlı kullanılabileceğini belirtti.
"Bugün sevimli görünen çocukluk fotoğrafları, ileride kişisel verilere erişimin kolaylaşmasıyla kötü amaçlar için kullanılabilir. Çocuk, yetişkinliğe ulaştığında bu bilgilerin yaygınlaşmış olmasından rahatsızlık ve utanç duyabilir."
Bunun yanı sıra, sosyal medya sayesinde sürekli beğenilen ve ilgi gören çocukların, ileride narsistik kişilik özellikleri geliştirme riskinin de yüksek olduğunu belirtti.
Koçak, sosyal medyada çocukların güvenliğini sağlamak için ebeveynlerin bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. İşte sunduğu bazı öneriler ise şu şekilde:
-Çocukların mahremiyetini korumak için bezli, bikinili veya özel bölgelerini içeren fotoğrafları paylaşmaktan kaçınılmalı.
-Çocuğun gittiği okul, park, ev gibi konum bilgileri paylaşılmamalı.
-Ebeveynler, çocuklarının rızasını almadan fotoğraf ve video paylaşmamalı.
-Sosyal medya platformları, çocuk haklarını koruyacak politikalar geliştirmeli.
-Aileler, bu konuda bilinçlenmek için eğitim programlarına katılmalı ve farkındalık kampanyalarına destek vermeli.
Çocukların, avantaj veya dezavantaj gibi kararları kendilerinin veremeyeceğini söyleyen Koçak, internetin hiçbir şeyi unutmadığını hatırlatarak ebeveynlere şu mesajı verdi:
"Fotoğraflarının paylaşılmasını istemeyen bir çocuğa saygı duymak, ebeveynin başlı başına görevidir. Çocuklarının geleceğini korumak isteyen anne ve babalar, sosyal medyada paylaşımlarını dikkatle gözden geçirmelidir."
Hayatının baharında iki genç, 'Bir Ömrün Sonbaharı'nda |
Günün öne çıkan haberleri...TIKLAYIN - Kulis: Erdoğan sinyali verdi, AKP’de yeni yönetim için isimler konuşuluyor TIKLAYIN - Prof. Dr. Orhan Şen tarih verdi: İstanbul’a 10 cm'ye kadar kar geliyor! TIKLAYIN - Sinan Engin'den derbiyi yönetecek hakemle ilgili sürpriz iddia TIKLAYIN - MHP'li Yıldız'dan CHP'nin aday seçim sürecine "Kibar Feyzo"lu eleştiri! TIKLAYIN - Hasan Cemal | Büyük yalanlarla sinsi sinsi ilerleyen faşizm! |
© Tüm hakları saklıdır.