Dünya

COP29'a diplomatik anlaşmazlıklar damgasını vurdu; Bakü, SPD milletvekilinin ülkeye girişine engeller çıkarıyor

Schwabe uzun süredir Azerbaycan'da yolsuzluğa karşı kampanya yürütüyor

19 Eylül 2024 14:35

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP 29), bu yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacak. Ancak etkinlik öncesinde kimi diplomatik anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bunun nedeni, ülkenin çeşitli ülkelerden gelen onlarca parlamenterin girişine izin vermemesi. Bunlar arasında SPD milletvekili, uluslararası enerji politikaları uzmanı ve Federal Hükümetin Din veya İnanç Özgürlüğü Komiseri Frank Schwabe de bulunuyor.

SPD milletvekili, uluslararası enerji politikaları uzmanı ve Federal Hükümetin Din veya İnanç Özgürlüğü Komiseri Schwabe "Azerbaycan sadece giriş yasağı koymakla kalmadı, aynı zamanda özellikle bana karşı bir karalama kampanyası düzenliyor ve bu kampanya Azerbaycan'ın Almanya Büyükelçisi tarafından da yönetiliyor" ifadelerini kullandı.

Die Welt'e konuşan Schwabe sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bunların nedeni Azerbaycan'ın fiili diktatörlüğünün demokrasi imajı yaratmak istemesi ve Federal Meclis üyelerine rüşvet vermekten çekinmemesidir"

Schwabe uzun süredir Azerbaycan'da yolsuzluğa karşı kampanya yürütüyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi olan Schwabe, Bakü'yü insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirmiş ve bu nedenle hükümetin tepkisini çekmişti.

Schwabe'nin yanı sıra Federal Meclis üyeleri Heike Engelhardt (SPD), Andrej Hunko (BSW) ve Max Lucks (Yeşiller) da giriş yasağından etkileniyor. Ancak, etkilenenlerin resmî bir heyetin parçası olarak konferansa seyahat etmeleri halinde Azerbaycan'ın uygulanan giriş yasaklarına uyup uyamayacağı da tartışmalı. Çünkü bu, ev sahibi ülkenin kurallarının değil, BM kurallarının geçerli olduğu bir Birleşmiş Milletler etkinliği.

Schwabe aynı zamanda Federal Meclis Dışişleri Komisyonu'nun Uluslararası İklim ve Enerji Politikası Alt Komitesi üyesi. Schwabe halihazırda 12 uluslararası iklim konferansına katıldığını söylüyor. Bu konferansa katılıp katılmayacağına ise henüz karar vermedi.

İklim zirvesini büyük petrol ve gaz rezervlerine sahip bir ülke olan Azerbaycan düzenliyor. Konferans öncelikle enerji dönüşümünün nasıl hızlandırılabileceği ve iklimin daha fazla korunması için kimin ödeme yapacağı konularına odaklanacak.