T24 Dış Haberler
Pandeminin başından bu yana Kovid-19’a yakalanan ya da aşı olan bazı kadınlar, menstrüel döngülerinde bazı değişiklikler meydana geldiğini bildirdi. Regl süresinin uzamasından şiddetinin artmasına kadar kayda geçen çeşitli değişikliklerle ilgili incelemeler yapılıyor.
The Hill, bu zamana kadar Kovid-19 geçirmek ya da aşı olmanın regl döngüleri üzerindeki etkilerini ele alan araştırmalardan bir derleme hazırladı.
Bazı araştırmalar, Kovid aşısı olan kişilerde reglin normalden bir gün gibi sürelerde uzayabileceğini gösterdi. ABD’de incelenen yaklaşık 4 bin kadında ilk doz Kovid aşısından sonra menstrüel döngü uzunluğunun 0.7 gün, ikinci dozdan sonra 0.9 gün arttığı belirtildi. Britanya’da 20 bin kadın üzerinde yapılan araştırmada ise benzer bir sonuç görüldü.
ABD ve Kanada’daki uzun dönem sonuçlarını inceleyen bir araştırma, aşılardan sonra döngüsü uzayan kişilerin çoğunlukla normal döngüsü kısa ya da düzensiz olan kişiler olduğunu gösterdi.
Araştırmalarda, çoğu insanın menstrüel döngüsünün bir ya da iki döngü sonra normale döndüğü belirtildi.
"Kovid aşısı, regl semptomlarını da etkileyebiliyor"
Başka araştırmalar, aşı olan kadınlarda başka adet döngüsü semptomları görülebildiğini gösterdi. Influenza and Other Respitory Viruses dergisinde yayımlanan araştırma, altı Arap ülkesindeki yaklaşık 5 bin kadının Kovid aşısından sonra ağrı, mide bulantısı, pelvik ağrı gibi semptomları daha sık yaşadığını gösterdi. Aşı olan kadınlarda daha ağır kanama olduğu bulgusu da tespit edildi.
Araştırmacılar, bu bulguların doğrulanması için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Araştırmalar, adet döngüsü uzunluğundaki değişikliklerin, bağışıklık sisteminin seks hormonlarını nasıl etkileyebileceğinden kaynaklanabileceğini düşündürürken Kovid-19 aşısına verilen inflamatuar yanıtların ayrıca, yumurtalıkları ve rahmi de etkileyebileceği aktarıldı.
Bununla birlikte, adet döngüleri ve semptomlar üzerindeki görünür etkinin ötesinde, Kovid-19 aşılarının doğurganlığı ve üreme sağlığını etkileyip etkilemediği hâlâ belirsiz. İlk çalışmalar, aşının doğurganlığı etkilemediğini gösteriyor.