Palestine Chronicle gazetesinin yazarlarından ve We Are Not Numbers (Bizler Birer Sayı Değiliz) adlı gençlik projesinin parçası olan Youssef Dawwas, İsrail’in 14 Ekim’de Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahya kasabasındaki aile evine düzenlediği baskında öldürüldü.
Arkadaşlarından biri, sosyal medya hesabında “20’lerinde, sevilen, genç bir adamdı. Herkes onun parlak bir geleceği olduğunu düşünüyordu. Yurt dışında yüksek lisans yaptıktan sonra ülkesine dönmek istiyordu” mesajını paylaştı.
El Cezire kameramanı Samer Abudaqa, 15 Aralık’ta Gazze’de bir okuldan haber geçtiği sırada İsrail’in saldırısında öldü.
El Cezire, Abudaqa'nın, İsrail'in bombardımanını yoğunlaştırdığı Han Yunus kentindeki Farhana Okulu’ndan haber verdiği sırada, İsrail'e ait bir insansız hava aracının okula saldırı düzenlediğini belirtiyor.
Açıklamada, Abudaqa’nın yaralanmasının ardından, “İsrail güçlerinin ambulansların ve kurtarma ekiplerinin kendisine ulaşmasını engellemesi nedeniyle Abudaqa’nın 5 saatten uzun bir süre kan kaybettiği ve ölüme terk edildiği” belirtiliyor.
El Cezire, İsrail'i Abudaqa'nın ölümünden "tamamen sorumlu" tuttuklarını kaydetti. Medya kuruluşu İsrail'i, El Cezire çalışanlarını ve ailelerini "sistematik olarak hedef almakla" suçluyor.
1978 doğumlu Abudaqa’nın üç oğlu, bir de kızı vardı.
Abudaqa, El Cezire televizyonunun kurulduğu 1996’dan beri kurum için çalışırken hayatını kaybeden 13’üncü gazeteci oldu.
Han Yunus’taki cenazesine onlarca kişi katıldı.
Serbest gazeteci Salam Mima’nın cesedi 13 Ekim’de, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaleyi Mülteci Kampı’nda bulunan evinin İsrail ordusu tarafından vurulduktan üç gün sonra bulundu. Saldırıda tüm ailesi öldürüldü. Filistin Medya Birliği’nde Kadın Gazeteciler Komitesi Başkanı’ydı. Facebook’ta, üç çocuğunun fotoğrafını paylaşırken “Onlar hayatımın neşesi, huzuru, evi ve sığınağı. Allahım, her yeri gören gözlerinle onları benim için koru” diye yazmıştı.
İsrail
İsrail gazetesi Ynet için çalışan 45 yaşındaki fotoğrafçı Roee Idan, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında eşi ve kızıyla birlikte öldürüldü. İsrail basınına konuşan iş arkadaşlarından biri “Sahada olmayı seven muhabirlerdendi. Bugüne kadar pek çok insana temas etmişti” dedi.
İsrail kamu yayıncısı Kan için çalışan 22 yaşındaki haber editörü Ayelet Arnin, Gazze sınırı yakınlarında düzenlenen Supernova müzik festivalinde 7 Ekim’de Hamas saldırısında öldürüldü.
İbranice yayımlanan Ma’ariv gazetesinin kültür-sanat kısmı olan TMI’ın editörlerinden 25 yaşındaki Shai Regev de Supernova festivalinde Hamas tarafından öldürüldü. İsrail basınına göre son haberi, Hamas saldırısından üç gün önce İsrail’de sahneye çıkan Bruno Mars hakkındaydı.
İbranice yayımlanan İsrael Hayom gazetesinin 54 yaşındaki fotoğrafçısı Yaniv Zohar, 7 Ekim’de Hamas tarafından İsrail’in güneyinde eşi ve iki kızıyla birlikte öldürüldü. Bir meslektaşı onu “Büyük bir kalbi olan müthiş bir insandı” diye andı.
Lübnan
Reuters için çalışan Beyrut merkezli video gazeteci Issam Abdallah, İsrail yönünden yapılan atışlar sonucu Lübnan’ın güneyinde öldürüldü.
Olay, İsrail sınırındaki Alma al-Shaab’da gerçekleşti. Bölgede Lübnanlı Hizbullah örgütüyle İsrail ordusu arasında çatışmalar yaşanıyordu. İsrail ordusu olayın incelendiğini açıkladı.
Reuters ve AFP’nin ayrı ayrı yürüttüğü araştırmalar, Abdallah’ın İsrailli tank mürettebatı tarafından öldürüldüğünü ortaya koydu.
AFP ayrıca, arka arkaya meydana gelen iki saldırının “kasıtlı ve hedef odaklı” olduğunu savundu:
“Birbirlerinden 37 saniye ve sadece birkaç metre arayla meydana geldiler. Gazeteciler her türlü askeri faaliyetten uzaktaydı, basın mensupları oldukları açıkça belliydi. İsrail ordusunun bölgede havadan gözetleme yapan araçları var.”
Saldırıda 2 Reuters, 2 AFP ve 2 El Cezire çalışanı olmak üzere toplam 6 gazeteci de yaralandı.
28 yaşındaki AFP fotoğrafçısı Christina Assi ağır yaralandı ve bir bacağı ampute edildi.
CPJ gazetecilerin “önemli bir iş yapan siviller” kategorisinde bulunduğunu ve çatışmaların taraflarınca hedef alınmaması gerektiğini vurguluyor.
CPJ Kuzey Afrika ve Orta Doğu Koordinatörü Sherif Mansour “Bölgedeki gazeteciler bu elim çatışmayı aktarabilmek için büyük fedakarlıklarda bulunuyor” dedi ve ekledi:
“Özellikle de Gazze’deki gazeteciler eşi benzeri olmayan bir bedel ödedi ve ödemeye de devam ediyor. Her geçen gün daha hızlı artan tehditlerle karşı karşıyalar.
“Pek çoğu iş arkadaşlarını, ailelerini ve ofislerini kaybetti. Güvenli bir sığınağın olmadığı ortamda hayatta kalmak için evlerini terk etmek zorunda kaldılar.”