Gündem

Cumartesi Anneleri 909. haftada Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık'ın akıbetini sordu

27 Ağustos 2022 13:29

Cumartesi Anneleri/İnsanları 909'uncu hafta açıklamalarında cezaevinde tahliye günü kaybedilen Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık'ın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanması talebiyle her hafta düzenledikleri eylemlerinin 909'uncu haftasını online gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, 29 Mart 1995 tarihinde Kızıltepe Ceza İnfaz Kurumunda kaybedilen Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık'ın dosyası paylaşıldı.

Bu haftaki açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Zeynep Yıldız okudu. Açıklamanın tamamı şöyle:

Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık dosyasındaki inkar ve cezasızlık son bulsun.

Bugün gözaltında kaybedilen insanlarımız için sürdürdüğümüz hakikat ve adalet arayışımızın 909. haftasındayız. Bugün aynı zamanda Galatasaray’ın bize yasaklanmasının 210. haftası.

Dört yıl önce Galatasaray’la başlayan yasaklar bugün konserler, festivallerle devam ediyor. İktidar; valilikler ve kaymakamlıklar eliyle uyguladığı yasaklama kararlarını toplumu susturmanın, kendi ideolojilerine itaate zorlamanın aracı olarak kullanıyor. 

Bugün bir kez daha hatırlatıyoruz: Galatasaray çeyrek asırlık bir emekle yarattığımız bizim mekanımızdır. Ne kayıplarımızdan ne de Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

909. haftamızda bizi susturmak isteyen iktidarın cezasızlık politikasının bir örneği olan Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık dosyasını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

26 yaşındaki Kemal Birlik ve 34 yaşındaki Zeki Alabalık Kızıltepe Ceza İnfaz Kurumunda hükümlüydü. 3 yıl 9 aylık cezalarını tamamlayacakları 29 Mart 1995 tarihinde tahliye edileceklerdi.

Kemal ailesine, “bizi almaya kalabalık gelin” diye mektup yazmıştı. Baba Abdulbaki Birlik ve kardeş Zübeyir Birlik tahliye günü hapishaneye gitti. Askerler onları kapıdan içeri aldı. Ama ne tahliye olanlardan ne de  karşılamaya gidenlerden bir daha haber alınamadı.

Görgü tanıkları onları Kızıltepe’de askeri bir araca bindirilirken gördüklerini ailelerine anlattı.

Birlik ve Alabalık Ailesi yerelden ulusala ilgili tüm makamlara başvurdu. Ancak soruşturma dosyası 2012 tarihine kadar Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığının tozlu raflarında kaldı.

İHD Mardin Şubesi ve aileler,  2013 yılında tekrar savcılığa başvurdu. Kayıpların Yurtderi (Efaré) Köyündeki eski bir su kuyusunda oldukları duyumu üzerine söz konusu kuyuda kazı çalışması yapılmasını talep etti. Savcılık talimatı ile yapılan kazı çalışması sonucunda  çok sayıda insan kemiğine ulaşıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu  Biyoloji İhtisas Dairesi tarafından  incelenen kemiklerin Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık’a ait oldukları tespit edildi.

Aileler ve İnsan Hakları Derneği kayıplardan sorumlu oldukları gerekçesiyle dönemin Kızıltepe Jandarma Komutan Vekili Hasan Atilla Uğur ve diğer görevliler  hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kemal ve Zeki ile aynı dönemde cezaevinde  bulunan tanıklar dönemin Jandarma İlçe  Komutanı   Hasan Attila Uğur’un Kemal Birlik’i  ölümle tehdit ettiğini,  cezaevinde görevli olan bir tanık ise tahliyelerinden iki gün önce  Uğur’un  cezaevini arayarak Kemal  ve Zeki’nin   tahliye gününü sorduğunu savcılıktaki ifadelerinde anlattı. Ailesi de cezaevine gelen Atilla Uğur’un Kemal’i “buradan çıktığın gün benim için bayram, seninse felaketin olacak” diye tehdit edildiğini söyledi.  

Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma sonucunda hazırladığı iddianamede;

“Delillerin değerlendirmesi mahkemeye ait olmak üzere soruşturma dosyası kapsamında JİTEM örgütünün 1992 ila 1996 aralarındaki faaliyetleri kapsamında toplamda yukarıda kimlik bilgileri yazılı olan 22 kişinin kaçırıldığı ve öldürüldüğü şüphelilerin bu şekildeki eylemleriyle üzerlerine atılı olan silahlı terör örgütü kurmak ve üye olmak ve tasarlayarak öldürme suçlarını işledikleri tüm dosya kapsamından anlaşıldığından” diyerek şüphelilerin cezalandırılmasını talep etti.

İddianame mahkeme tarafından kabul edildi ve Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve beş korucu  hakkında “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından dava açıldı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen  davada içlerinde kamu görevlilerinin de bulunduğu tanıkların açık, net ve birbiri ile tutarlı ifadelerine rağmen devletin koruması altındaki sanıklar beraat etti. Yapılan istinaf başvurusu ise reddedildi. Birliklerin ve Zeki Alabalık’ın da içinde olduğu 22 kişinin yasadışı keyfi infaz edilmesi veya zorla kaybedilmesi karanlıkta bırakıldı.

Kaç yıl geçerse geçsin; Abdulbaki, Kemal, Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık için, tüm kayıplarımız  için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 210 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

Cumartesi Anneleri

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon